top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τι θεωρούμε μέσο υπολογισμό των εισπρακτέων λογαριασμών (απαιτήσεις) και πώς τον υπολογίζουμε


Ο μέσος όρος των εισπρακτέων λογαριασμών είναι το μέσο ποσό που εισπράττει μια επιχείρηση από τις εμπορικές της συναλλαγές κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου κατά τον υπολογισμό.


Αποτελεί ουσιαστικά ένα βασικό μέρος του υπολογισμού του κύκλου εργασιών των απαιτήσεων, για το οποίο ο υπολογισμός είναι:


Μέσος όρος εισπρακτέων λογαριασμών ÷ (Ετήσιες πωλήσεις πίστωσης ÷ 365 ημέρες)


Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό μπορεί να επιδράσει σημαντικά και να φανερώσει που τις αδυναμίες είσπραξης που παρουσιάζει μια επιχείρηση καθώς και να μελετήσει καλύτερα την πιστωτική της πολιτική.


Παρακάτω θα αναφέρουμε διάφορες παραλλαγές της έννοιας:


  • Υπολογισμός υπολοίπου τέλους μήνα

Αυτό είναι το τελικό εισπρακτέο υπόλοιπο του μήνα. Δεν είναι καθόλου μέσος όρος, καθώς υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένων δεδομένων και έτσι μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά μεταβλητά αποτελέσματα από μήνα σε μήνα. Αν και είναι η απλούστερη επιλογή, δεν τη συνιστούμε.


  • Μέσος όρος διαδοχικών υπολοίπων στο τέλος του μήνα για δύο μήνες

Ίσως, ο πιο συνηθισμένος υπολογισμός για τους μέσους εισπρακτέους λογαριασμούς είναι το άθροισμα των τελικών υπολοίπων εισπρακτέων για τους τελευταίους δύο μήνες και η διαίρεση με το δύο. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποφέρει μια κάπως υψηλή μέση απαίτηση, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν συνήθως μεγάλο αριθμό τιμολογίων στο τέλος του μήνα, αλλά τουλάχιστον η μέθοδος αυτή καλύπτει την περίοδο κατά την οποία οι απαιτήσεις προς το παρόν εκκρεμούν.


  • Μέσος όρος διαδοχικών υπολοίπων στο τέλος του μήνα για τρεις μήνες

Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στις τελικές απαιτήσεις των τελευταίων τριών μηνών. Αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τη χρήση των υπολοίπων στο τέλος των δύο τελευταίων μηνών, αλλά πιθανώς καλύπτει επίσης όλο το φάσμα των ημερομηνιών κατά τις οποίες μια επιχείρηση έχει εκκρεμείς απαιτήσεις. Έτσι, αυτή η εναλλακτική τείνει να συνδυάζει μια ρεαλιστική χρονική περίοδο μέτρησης και έναν σχετικά απλό υπολογισμό.


  • Μέσος όρος διαδοχικών υπολοίπων τέλους έτους

Αυτό είναι το άθροισμα των τελικών απαιτήσεων στο τέλος των δύο τελευταίων ετών, διαιρούμενο με δύο. Αυτά τα δύο στοιχεία απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους χρονικά που είναι μάλλον απίθανο να σχετίζονται με τις πιστωτικές πωλήσεις οποιουδήποτε συγκεκριμένου μήνα, επομένως το αποτέλεσμα είναι πιθανό ο υπολογισμός να μην δίνει ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τον μέσο χρόνο συλλογής των απαιτήσεων.


  • Μέσος όρος όλων των υπολοίπων στο τέλος της ημέρας

Αυτός είναι ο μέσος όρος του ποσού των απαιτήσεων που εκκρεμούν στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, διαιρεμένος με τον αριθμό των ημερών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του μέσου όρου (πιθανώς τουλάχιστον ένας μήνας). Και για να εξάγεται το αποτέλεσμα μπορείτε να δημιουργήσετε μια αναφορά που εξάγει αυτόματα την πληροφορία αυτή από το λογιστικό – εμπορικό σύστημα που χρησιμοποιεί η επιχείρησή σας.


Ως Plan of Business, προτείνουμε τη χρήση ενός μέσου όρου των διαδοχικών υπολοίπων τέλους μήνα για τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που ελαχιστοποιεί την προσπάθεια υπολογισμού, ενώ εξακολουθεί να αποδίδει έναν αντιπροσωπευτικό μέσο όρο για την πιθανή περίοδο είσπραξης.


34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page