
Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον επιτάσσει μια σειρά γενναίων και ριζικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύουν τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ως προς την ανάπτυξη του Α.Ε.Π.
Ωστόσο, δε γίνεται να μην αναφέρουμε τη φύση της παρούσας οικονομικής και φανερά δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η επιχειρηματικότητα, η οποία καλείται να αναθεωρήσει την πολιτική που ακολουθεί καθώς και η επιχειρήσεις να εμβαθύνουν ως προς την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων τους, ώστε να διαπιστώσουν που θα πρέπει να εστιάσουν και κυρίως να μελετήσουν τη γενικότερη τάση της οικονομίας.
Σίγουρο είναι δε πώς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια οικονομία που τελεί σε ύφεση και με προοπτική αβεβαιότητας ως προς την αναπτυξιακή της πορεία, οφείλουν να εστιαστούν κυρίως στον τρόπο δημιουργίας αξίας, ζήτησης και προσφοράς αγαθών, υπηρεσιών και εισοδήματος.
Επιγραμματικά αναφέρουμε ως ουσιαστικό μέτρο τη δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου το οποίο θα στρέφεται σε μικροοικονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία και δεδομένα και θα προωθεί τη δυναμικότητα της οικονομίας με τρόπο που θα μπορεί αυτή να προσαρμόζεται σε συνθήκες έκτακτες.
Αυτό το μοντέλο της οικονομίας εντάσσει στους κόλπους του τη συνεργασία τεχνοκρατισμού και φιλελευθερισμού, η οποία θα μπορέσει να επιτύχει αρχικά τη δημιουργία περιβάλλοντος ικανού για ανάπτυξη και πρόοδο.
Η συνεργασία σήμερα τεχνοκρατικών και φιλελευθέρων οικονομικών ιδεών μπορεί να βρει πρακτικό έδαφος στις επιχειρήσεις και στον τρόπο που αυτές καλούνται να λειτουργήσουν.
Το ουσιαστικό βήμα είναι η κατανόηση της Μακροοικονομίας, η οποία είναι συνυφασμένη με την έννοια της επιχειρηματικότητας, διότι αυτή επηρεάζεται από παράγοντες που αποτελούν τη μακροοικονομία. Η Μακροοικονομική είναι ένας κλάδος της οικονομίας που ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία της χώρας στο σύνολό της. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τομείς όπως το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθωρισμό, τους οικονομικούς κύκλους και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Οι επιχειρηματίες καλούνται σε κάθε οικονομική περίοδο καθώς και όσοι σχετίζονται με τις επιχειρήσεις να λάβουν αυτούς τους παράγοντες υπόψη, στο πλαίσιο της ανάλυσης της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας.
Τον ρόλο της μακροοικονομίας μπορεί να τον δει κανείς εάν εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας καθώς αυτή επηρεάζει τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, η συμπεριφορά των πελατών και των καταναλωτών αγαθών και υπηρεσιών αλλάζει ώστε να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην οικονομία. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να δει κανείς τον τρόπο που η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζει πτώση και τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια μείωση επηρεάζει τις οικονομικές καταστάσεις των διαφόρων επιχειρήσεων.
Ένα παράδειγμα του ρόλου της μακροοικονομίας είναι ο τρόπος με τον οποίο η μείωση ή αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα ή για τις υπηρεσίες επηρεάζει τις αποφάσεις από τις επιχειρήσεις ώστε να επεκτείνουν ή να μειώσουν το ποσοστό παραγωγής.
Η φιλοσοφία ενός οικονομικού μοντέλου που συνδυάζει το αποτέλεσμα, την πρακτική εφαρμογή και την πρόοδο ίσως είναι εκείνο στο οποίο οφείλουμε να εστιάσουμε.