top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Οικονομικό τμήμα. Ρόλος και αρμοδιότητες


Ως Οικονομικό τμήμα θεωρούμε το τμήμα που διαχειρίζεται τις οικονομικές πτυχές της επιχείρησης . Οφείλει να διατηρεί σε σαφή χρονικά όρια ενημερωμένα αρχεία ως προς τα έξοδα, τα έσοδα καθώς και όσο αφορά χρηματικά κεφάλαια που καταβλήθηκαν, παρελήφθησαν, οφείλονται σε τρίτους και χρηματικά κεφάλαια δανεισμού προς την επιχείρηση.


Ο κύριος σκοπός του οικονομικού τμήμαυος αποτελεί εγγενές τμήμα στην εταιρεία καθώς οφείλει να διαχειρίζεται την αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων.


Επίσης προχωρά σε περιορισμό του λειτουργικού κόστους και σε συνεργασία με το Εμπορικό τμήμα ελέγχει την ροή των χρηματικών διαθεσίμων που οφείλονται. Η συνεργασία τους οφείλει να είναι λειτουργική, αποδοτική και σε άριστη συνεργασία με τον Διευθύνοντα σύμβουλο. Η αξία του Οικονομικού τμήματος είναι εκείνη που εν τέλει υπό εντολές της οφείλει να ελέγχει όλα τα τμήματα της επιχείρησης με κυριότερο σκοπό όπως αναφέρθηκε την σωστή ή και την μείωση του κόστους λειτουργίας για βελτιστοποίηση κερδών και αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.


Η θέση του Οικονομικού Διευθυντή στην επιχειρηματική λειτουργία


• Εκτελεί οικονομικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη συλλογή, την ακρίβεια, την καταγραφή, ανάλυση και παρουσίαση της επιχείρησης ή με τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της επιχείρησης.

• Έχει συνήθως μια ποικιλία διοικητικών ρόλων στο πλαίσιο των λειτουργιών της επιχείρησης. Η λογιστική δομή είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Ένας από τους κύριους ρόλους είναι συνήθως η συλλογή και η διατήρηση των οικονομικών δεδομένων. Εξασφαλίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία διατηρούνται σε συμμόρφωση με νόμιμες και αποδεκτές διαδικασίες και πολιτικές σχετικά με το επιχειρηματικό επίπεδο. Η διαχείριση των οικονομικών δεδομένων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πιο εξελιγμένα καθήκοντα, όπως η ανάπτυξη, εφαρμογή και η διατήρηση οικονομικών βάσεων δεδομένων, καθώς και τη θέσπιση και παρακολούθηση των διαδικασιών ελέγχου.

• Επίσης μπορεί να προβαίνει σε ορισμένα είδη ανάλυσης με τη χρήση χρηματοοικονομικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

• Καλείται να χειριστεί πολλές περίπλοκες οικονομικές λεπτομέρειες σε καθημερινή βάση. Η παροχή συμβουλών σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα, όπως έσοδα, δαπάνες, τις οικονομικές δεσμεύσεις και τα αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα. Η μελέτη των οικονομικών στοιχείων πραγματοποιείται για την επίλυση ορισμένων ανακολουθιών καθώς και για την πρόληψη παρατυπιών. Οι συστάσεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αποδοτικών πόρων και διαδικασιών.

• Παρέχει στρατηγικές συστάσεις για συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα ή καταστάσεις.

Η θέση περιλαμβάνει επίσης την προετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν μηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις με βάση τις οικονομικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται και αναλύονται. Οι εκθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τη συνεχή υποστήριξη και τη διαχείριση των προβλεπόμενων δράσεων του προϋπολογισμού. Οι οικονομικές εκθέσεις χρησιμοποιούνται από την Διοίκηση της εταιρείας με σκοπό την εύρεση νέων αγορών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.



Οικονομικό τμήμα και Λογιστική διαχείριση


Η λογιστική διαχείριση αναφέρεται σε μια λειτουργία της παρακολούθησης του εσωτερικού κόστους που βοηθά την επιχείρηση στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την λειτουργία και τις επενδύσεις της εταιρείας. Η εταιρεία πρέπει να γνωρίζει την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της και το κόστος των εργασιών ώστε στη συνέχεια να κατανέμει τα κεφάλαια ανάλογα.


Ο ρόλος του λογιστή είναι, επομένως, πολύ σημαντικός για την εταιρική ευημερία. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του είναι τόσο μεγάλες που ακόμη και ένας μόνο εσφαλμένος υπολογισμός ή υποτίμηση του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να θέσει το μέλλον της επιχείρησης σε κίνδυνο.


Ο ρόλος περιλαμβάνει τη συλλογή, την καταγραφή και αναφορά όλων των οικονομικών δεδομένων από διάφορες μονάδες της επιχείρησης, με σκοπό την παρατήρηση και ανάλυση του προϋπολογισμού τους και κατόπιν προτείνει τη χρηματοδότηση και κατανομή των κεφαλαίων .


Αυτό περιλαμβάνει:

  •  την εκτίμηση του κόστους των πρώτων υλών, της εργασίας, κατασκευής, τις πωλήσεις και

  •  τη διαφήμιση και του εσωτερικού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης. Προχωρά επομένως σε συντονισμό όλων των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών για να πραγματοποιηθεί μια συνολική ανάλυση της λειτουργίας του κεφαλαίου και της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων και στη συνέχεια αναφέρει όλες τις πληροφορίες στα ανώτερα στελέχη και στο διοικητικό συμβούλιο.

Το Οικονομικό τμήμα είναι αλληλεξαρτώμενο και με τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας συνεπώς η σωστή και πετυχημένη οργάνωση το θέτει σε ισορροπία και με υπόλοιπα τμήματα και έτσι θα επιτευχθεί η συνολική αρμονική συνεργασία τμημάτων και συναδέλφων.



44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page