top of page
logo egglezakis (1).jpg

Η εταιρική σύγκριση ως εικόνα της επιχειρησιακής δομής και Οικονομίας

Writer: George EglezakisGeorge Eglezakis


Στον ανταγωνιστικό κόσμο των επιχειρήσεων το να είναι σε θέση η οικονομική μονάδα να γνωρίζει τις επιδόσεις της σύμφωνα με την σύγκριση άλλων μονάδων, αποτελεί το ύψιστο κριτήριο για την επιβίωσή της.


Η σπουδαιότητα εξωτερικών προτύπων είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο δεν θεωρείται ότι αποτελεί μια εύκολη υπόθεση. Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής ή και ο οικονομικός διευθυντής που επιδιώκει το αποτέλεσμα της σύγκρισης, οφείλει να γνωρίζει τις δυσκολίες του εξωτερικού πρότυπου.


Ωστόσο η χρήση αυτών των προτύπων καθιστά το αποτέλεσμα αντικειμενικό και κυρίως απομονώνει κυκλικές διακυμάνσεις. Η εξαγωγή των συμπερασμάτων στηρίζεται στους κάτωθι παράγοντες :


1. Παραγωγή όμοιων ή παρόμοιων προϊόντων ή υπηρεσιών. Αποτελεί σημαντικό κριτήριο το μέγεθος παραγωγής διότι παρουσιάζει την θέση καθώς και την μελλοντική επέκταση.

2. Χρήση όμοιων υλικών ή μεθόδων στην παραγωγή ή παροχή υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο κριτήριο κατηγοριοποιεί τις μονάδες παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και χρησιμοποιείται για εξαγωγή οικονομικών στοιχείων. Π.χ. μια μονάδα με συγκεκριμένη πρώτη ύλη αλλά με άλλο αντικείμενο εργασιών μπορεί να συγκριθεί με μια άλλη μονάδα που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη πρώτη ύλη.

3. Τέλος, σημαντικό ρόλο έχει η νομική μορφή που δείχνει κεφαλαιακή δομή, αποτελέσματα μελέτης αριθμοδεικτών και leverage κ.λπ.


Κύριο ρόλο παρόλα τα παραπάνω έχει ο αναλυτής σύμφωνα με τα skills που διαθέτει ώστε να εξάγει πολυποίκιλα συμπεράσματα, σύμφωνα π.χ. με γεωγραφική θέση, αριθμό υπαλλήλων. Επίσης στην εταιρική σύγκριση τα οικονομικά αποτελέσματα που εξάγονται από τις οικονομικές καταστάσεις ή από πρόχειρους ισολογισμούς αποτελούν μέθοδο σύγκρισης με εστίαση στο ενεργητικό της μονάδας.


Η συγκρισιμότητα των μονάδων έχει γενικότερο αποτέλεσμα στο να παρουσιάσει μια άμεση και αντικειμενική εκτίμηση της γενικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί πάντα σύμφωνα με τις ζωτικές λειτουργίες των επιχειρηματικών μονάδων και κυρίως προχωρά σε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης.

 
 
bottom of page