«Startup αποτελεί μια επιχείρηση που εργάζεται με στόχο να λύσει ένα πρόβλημα του οποίου η λύση δεν είναι προφανής και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη» έγραφε το 2013 ο Neil Blumenthal, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Warby Parker. Η δική του εκδοχή ωστόσο πέτυχε. Οπως και πολλές ακόμα νέες καινοτόμες εταιρείες που ξεκίνησαν αναπάντεχα από μια ιδέα ενός νέου ανθρώπου, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Μπορεί να υπάρχουν πολλές ερμηνείες και ορισμοί για τις startup επιχειρήσεις. Ωστόσο το δεδομένο είναι ένα: Ίσως οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας μιας χώρας ή να απαντήσουν σε βασικά προβλήματά της. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα «ανθισμένο» επιχειρηματικό περιβάλλον που βοηθάει μια κοινωνία να θεμελιώσει το «αμυντικό» της σύστημα απέναντι στις οικονομικές κρίσεις. Και ακόμα, μπορούν να δώσουν ευκαιρίες, ελπίδα και φυσικά κέρδη.
Είναι πολλές επίσης εκείνες οι νεοφυείς επιχειρήσεις – οι περίφημες startups – που ξεκίνησαν την Ελλάδα αλλά στη συνέχεια μετακόμισαν στο εξωτερικό. (https://www.tovima.gr/2018/03/16/finance/ti-einai-kai-pws-ksekinisan-oi-startup-epixeiriseis/)
Η επιχειρηματική δράση στις μέρες μας χαρακτηρίζεται από τρία σημαντικά στοιχεία, την ευελιξία, τη διαφοροποίηση και την εξωστρέφεια. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η κάθε επιχείρηση, πόσο δε μάλλον μια νεοφυής επιχείρηση, είναι αυτομάτως άνευ πλεονεκτήματος στην διαδικασία σύγκρισης και ανταγωνισμού με τις υπόλοιπες του οικοσυστήματος.
Η εξωστρέφεια είναι άλλωστε μια από τις πλέον απαραίτητες συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας καθώς της σταθεροποίησης ανόδου κερδοφορίας μιας επιχείρησης και ουσιαστικά δηλώνει την στροφή ή την τάση μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες σε αγορές πέραν των εγχώριων, σε διείσδυση αυτών και φυσικά στην παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων σε αγορές μεγαλύτερης αγοραστικής και οικονομικής δύναμης.
Τα χαρακτηριστικά της εξωστρέφειας είναι τα εξής :
· Είναι σε άμεση αλληλεπίδραση με την διεθνή ανταγωνιστικότητα, ουσιαστικά αλληλοκαθοριζόμενες έννοιες και άμεσα εξαρτώμενες η μία από την άλλη.
· Η εξωστρέφεια κακώς ταυτίζεται με την αύξηση των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αποτελούν έναν από τους πυλώνες καθορισμού της εξωστρεφούς επιχειρηματικής συμπεριφοράς , έχουν ένα ειδικό βάρος αλλά δεν είναι ο μοναδικός.
· Η εξωστρέφεια πρέπει να υπολογίζεται και να αποτελεί στόχο κατόπιν εξέτασης πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Οι οικονομικοί παράγοντες σχετίζονται με τις συνολικές ροές της χώρας/των χωρών εξαγωγών και εξωστρεφούς δράσης καθώς και με την στάθμιση εισροών και εκροών της βιομηχανίας δράσης. Οι πολιτικοί παράγοντες βρίσκονται στα πλαίσια νομοθετικών ρυθμίσεων με ad hoc χαρακτήρα και δράσεων με σκοπό την ενημέρωση, την ενίσχυση καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων.
Στα πλαίσια των ευρεία πολιτικών δράσεων, η χώρα μας έχει την τύχη να αποτελεί κομβικό σημείο εξωστρέφειας και startupping , να λαμβάνει βοήθεια και στήριξη μέσω δράσεων Πρεσβειών, οργανισμών που δρουν κάτω από την ‘’ομπρέλα’’ των πρεσβειών, αυξάνοντας τις ευκαιρίες διασύνδεσης, προσφέροντας ευκαιρίες Networking καθώς και παρέχοντας ‘’εκπαίδευση’’ πάνω σε όλες τις πιθανές εκφάνσεις της επιχειρηματικής δράσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας (https://orangegrove.eu/), το Start Up Nation της Πρεσβείας του Ισραήλ ( https://embassies.gov.il/Athens/Pages/default.aspx) και φυσικά από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, τις δράσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα (https://gr.usembassy.gov/el/) .
Τα οφέλη από την εξωστρέφεια δεν περιορίζονται μόνο στους οικονομικούς δείκτες. Αφορούν τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση εγχώριας παραγωγής αγαθών - υπηρεσιών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Και όλα αυτά μέσω της ανταποδοτικότητας που θα έχουν ,θα κομίσουν ορατά οφέλη για μεγάλο μέρος της κοινωνίας ,τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, αφού θα συνδράμουν στην ενθάρρυνση του ηθικού της χώρας. (https://www.huffingtonpost.gr/antonis-zairis/blog-epixeirimatikotis-exostrefia-kai-prooptikes-ton-lianemporikon-epixeiriseon_b_18446388.html)