top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τα Λειτουργικά Κέρδη. Σημασία και πως επηρεάζουν την πολιτική των επιχειρήσεων


Ως λειτουργικά Κέρδη ορίζουμε εκείνα τα έσοδα που προέρχονται από τις κύριες δραστηριότητες της εκάστοτε επιχείρησης, εξαιρουμένων των χρηματοδοτήσεων και των φορολογικών ζητημάτων.


Χρησιμοποιούμε την έννοια Λειτουργικά Κέρδη ώστε να μπορέσουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες η επιχείρηση να καταστεί κερδοφόρα, αν και φυσικά οφείλει η επιχείρηση να λάβει υπόψη της και εξωγενείς παράγοντες.


Οι πληροφορίες που αντλούνται από την ανάλυση των λειτουργικών κερδών θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμες και παρακολουθούνται σε γραμμή τάσης, ώστε η διοίκηση να μπορεί να με ποιο τρόπο εκτελεί κάθε λειτουργία για την παραγωγή κερδών. Σύμφωνα με την μελέτη των λειτουργικών κερδών ενδέχεται το αποτέλεσμα να κρίνει και εξωτερική χρηματοδότηση της επιχείρησης.


Το λειτουργικό κέρδος παρουσιάζεται ως το μερικό σύνολο της κατάστασης αποτελεσμάτων μετά από όλα τα γενικά και διοικητικά έξοδα και πριν από τα έσοδα από τόκους και έξοδα τόκων, καθώς και τον φόρο εισοδήματος.


Επίσης τα λειτουργικά κέρδη δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, καθώς οι λογιστικές εγγραφές που πραγματοποιούνται βάσει της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από τις ταμειακές ροές.


Ωστόσο το λειτουργικό κέρδος μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με λογιστικές πρακτικές, όπως η μεταβολή των λογιστικών αποθεμάτων, η αλλαγή των πολιτικών αναγνώρισης εσόδων ή με τον τρόπο αναγνώρισης των εξόδων.


Παρόλα αυτά μια επιχείρηση μπορεί να επιχειρήσει να προβάλλει τα λειτουργικά της κέρδη αντί για τα καθαρά κέρδη της, συνήθως επειδή το κόστος χρηματοδότησής της είναι ασυνήθιστα υψηλό. Αν συμβεί αυτό, η διοίκηση πιθανότατα τείνει προς την κατεύθυνση να στρέψει την προσοχή μακριά από σημαντικά μη λειτουργικά έξοδα που αποτελούν μακροπρόθεσμη συνιστώσα της διάρθρωσης του κόστους της επιχείρησης και που προκαλούν χαμηλά καθαρά κέρδη.


Ως παράδειγμα λειτουργικών κερδών, η εταιρεία Α έχει έσοδα 10.000.000 ευρώ , κόστος πωληθέντων προϊόντων 4.000.000 ευρώ, γενικά και διοικητικά έξοδα 3.000.000 ευρώ, έξοδα τόκων ύψους 400.000 ευρώ και φόρο εισοδήματος ύψους 900.000 ευρώ. Το λειτουργικό κέρδος είναι 3.000.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα έσοδα, το κόστος των πωληθέντων αγαθών και τα γενικά και διοικητικά έξοδα. Ο φόρος τόκων και ο φόρος εισοδήματος εξαιρούνται από τον υπολογισμό.


Τα λειτουργικά κέρδη είναι επίσης γνωστά ως λειτουργικά έσοδα ή κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT).

39 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page