top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Πρόβλεψη Cash Flow. Πώς λειτουργεί και ποίους σκοπούς εξυπηρετεί


Η πρόβλεψη ταμειακών ροών είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός μοντέλου που μας δείχνει τι αναμένεται από μελλοντικές εισπράξεις. Αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται για τη λήψη κεφαλαίων , επενδυτικών και στρατηγικών αποφάσεων.


Η πρόβλεψη ταμειακών ροών μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: σε βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές που είναι πολύ προβλέψιμες (συνήθως καλύπτουν περίοδο ενός μήνα) και σε μεσοπρόθεσμες ταμειακές ροές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έσοδα που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και σε τιμολόγια προμηθευτή που δεν έχουν παραληφθεί ακόμη.


Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη είναι γνωστή ως άμεση πρόβλεψη, ενώ η πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη είναι γνωστή ως έμμεση πρόβλεψη. Η άμεση πρόβλεψη μπορεί να είναι αρκετά ακριβής, ενώ η έμμεση πρόβλεψη αποδίδει ολοένα και πιο αδύναμα αποτελέσματα λόγω χρονικής διάρκειας. Είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη που είναι ουσιαστικά μια τροποποιημένη έκδοση του Budget της εταιρείας, αν και η χρησιμότητά του είναι σχετικά χαμηλού βαθμού. Συγκεκριμένα, η ακρίβεια είναι μειωμένη μόλις η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη αντικαταστήσει τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, καθώς χρησιμοποιούνται λιγότερο αξιόπιστες πληροφορίες στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη.


Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη βασίζεται σε μια λεπτομερή συσσώρευση πληροφοριών από διάφορες πηγές εντός της εταιρείας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πληροφοριών προέρχεται από τους λογαριασμούς εισπρακτέους, τους πληρωτέους λογαριασμούς και δεδομένα μισθοδοσίας, δεδομένα προγραμματισμένων πληρωμών μερισμάτων αν και άλλες σημαντικές πηγές είναι το τμήμα που ασχολείται με χρηματοδοτικές δραστηριότητες και ο CFO. Δεδομένου ότι αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε λεπτομερείς αναλύσεις των ταμειακών εισροών και εκροών, μερικές φορές ονομάζεται μέθοδος εισπράξεων και πληρωμών.


Τα στοιχεία της μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από τύπους, και όχι από καταγραφή δεδομένων που χρησιμοποιούνται για βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη. Για παράδειγμα, εάν ο διαχειριστής πωλήσεων συνεισέφερε εκτιμώμενα ποσά εσόδων για κάθε περίοδο πρόβλεψης, τότε το μοντέλο θα μπορούσε να αντλήσει τις ακόλουθες πρόσθετες πληροφορίες:


  • Χρηματικά διαθέσιμα που καταβάλλονται για το κόστος πωληθέντων αγαθών. Μπορεί να εκτιμηθεί ως ποσοστό επί των πωλήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους πληρωμής του προμηθευτή.

  • Χρηματικά διαθέσιμα που καταβάλλονται για τη μισθοδοσία. Η δραστηριότητα πωλήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των αλλαγών στον αριθμό παραγωγής, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση της μισθοδοσίας.

  • Εισπράξεις από πελάτες. Μια τυπική χρονική καθυστέρηση μεταξύ της ημερομηνίας χρέωσης και της ημερομηνίας πληρωμής μπορεί να ενσωματωθεί στην εκτίμηση του πότε θα ληφθούν οι εισπράξεις από τους πελάτες.

Γενικά η πρόβλεψη ταμειακών ροών αποτελεί ένα εργαλείο αναφοράς για την πορεία της επιχείρησης καθώς βάση αυτής η Διοίκηση αποφάσεις σχετικά με τα κόστη παραγωγής, κόστη μισθοδοσίας καθώς και χαράσσει πιστωτική πολιτική, και μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους αποπληρωμής των προμηθευτών.


64 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page