top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η Οικονομία αλλάζει, εμείς ;


Αποτελεί πραγματικότητα πως λόγω πανδημίας οι όροι που γνωρίζουμε στο πεδίο οικονομίας και επιχειρηματικότητας αποκτούν ένα νέο περιεχόμενο και σημασία.


Είναι άλλωστε δεδομένο ότι μια επιχείρηση για να μπορέσει να κινηθεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αυτό αρχικά συμβαίνει με τι είδους κανόνες θεσπίζονται για τη λειτουργία της αγοράς.


Κυρίως όμως αρχικά πρέπει να αναλογιστούμε πως στο σύγχρονο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται υπό διαρκή εξέλιξη κυρίως λόγω πανδημίας, η κάθε επιχείρηση καλείται να αναπροσαρμόσει την τακτική της και τον στρατηγικό σχεδιασμό της.


Όμως εδώ υπάρχει το σημείο που αξίζει να αναφέρουμε, και το οποίο είναι πως τα ανωτέρω δυο καίρια στοιχεία εστιάζονται όχι μόνο στη διατήρηση κερδοφορίας με παράλληλη μείωση λειτουργικού κόστους, αλλά γενικότερα οριοθετούν την έννοια της επιβίωσης της.


Κάθε επιχείρηση λοιπόν αρχικά οφείλει να έχει λειτουργικά σχέδια τα οποία αποτελούν και τη βάση του ολικού στρατηγικού σχεδιασμού της.


Τα σχέδια αυτά ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιούς αγοράς και χαρακτηρίζονται από τους στόχους που θέτουν. Ο κύριος στόχος είναι η διαρκής βελτίωση της θέσης της επιχείρησης στην ευρύτερη αγορά με πολιτικές που εστιάζονται στην καινοτομία.


Η καινοτομία σήμερα επιβάλλεται να χαρακτηριστεί ως η βασική προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση γεγονός που οδηγεί και την εκάστοτε κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες που να την προάγουν.


Παρόλα αυτά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα γίνει εντονότερο την επόμενη μέρα της πανδημίας αυτό που θα έχει βαρύτητα είναι η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Η αποδοτικότητα αυτή μεταφράζεται ως τζίρος, παροχή ποιοτικών υπηρεσιών – προϊόντων και συνέπεια στις υποχρεώσεις της επιχείρησης.


Αυτομάτως λοιπόν οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η επιχειρηματική στρατηγική σήμερα που θα καθορίσει το αύριο της επιχείρησης σημαίνει ευελιξία, δημιουργικότητα και αλλαγή εν γένει κουλτούρας.


Αυτό όμως δε συμβαίνει εν μια νυκτί, αντίθετα απαιτεί προετοιμασία λόγω του γεγονότος ότι η στρατηγική αυτή θα επηρεάσει όλη την πορεία της επιχείρησης εντός μιας μακροπρόθεσμης περιόδου.


Έτσι λοιπόν η βαρύτητα σύνδεσης στόχων και επίτευξης αλλά και η προστασία των επιχειρήσεων από εξωτερικές έκτακτες συνθήκες επιβάλλει μια διαφορετική νεωτεριστική προσέγγιση η οποία αρχικά να διατυπώνει το επιθυμητό μέλλον, που τολμάμε να ονομάσουμε και μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.


Επομένως, σήμερα το ερώτημα που μπορεί σήμερα να καταθέσει ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ποια ακριβώς είναι η στρατηγική πρόθεση της Ελληνικής οικονομίας.


Οφείλουμε να οραματιστούμε το μέλλον και να το πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα με τους ανταγωνιστές μας. Διότι τελικά αυτό είναι υγιής οικονομία.

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page