top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Επιχειρήσεις. Κίνδυνος ή αβεβαιότητα; Ευρώπη και Ελλάδα



Το γενικό νόημα του κινδύνου είναι η δυνατότητα να σημειωθεί ζημιά, ωστόσο στα Οικονομικά ο όρος χρησιμοποιείται για να καταδείξει αντικειμενικά ή υποκειμενικά μια κατάσταση προβλέψεων ή εναλλακτικών γεγονότων που μπορεί να συμβούν. Επίσης, χρησιμοποιείται ώστε να καταγράψει μια κατάσταση βασισμένη σε πιθανά γεγονότα.


Παρόλα αυτά υπάρχει σύγχυση μεταξύ του όρου κίνδυνος και του όρου αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα αναφέρεται σε μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται αντικειμενικά η υποκειμενικά από ατέλεια προβλέψεων και στα οικονομικά φανερώνει άγνοια για πιθανή κατανομή ενδεχόμενων γεγονότων ή υπάρχει έλλειψη δυνατότητας να εξασφαλισθεί επέλευση των γεγονότων αυτών.


Έτσι, αυτό που προκύπτει από συνθήκες αβεβαιότητας στην οικονομική σφαίρα είναι καταστάσεις αμφιβολίας και ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον.


Ευρύτερα στην Οικονομία η αβεβαιότητα ενδέχεται να είναι όντως αντικειμενική με την έννοια ότι εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους όλες τις δυνατές πληροφορίες για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον, αυτή δε θα μπορεί ακόμα να προβλεφθεί με ακρίβεια.


Ωστόσο, υποκειμενικά μπορεί κάποιος να αναφερθεί στον όρο αβεβαιότητα μόνο εφόσον ισχύει στέρεη πεποίθηση για ικανότητα πρόβλεψης και κυρίως εφαρμογής αποφάσεων.


Ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα είναι όμως όροι που σχετίζονται με την έννοια του Κέρδους και κυρίως της φύσης αυτού. Ο κίνδυνος εδώ διακρίνεται σε σχέση με την αβεβαιότητα στη μέτρηση των μελλοντικών γεγονότων ενώ η αβεβαιότητα αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες οι παράμετροι των γεγονότων είναι άγνωστες.


Εδώ, η οικονομική ανάλυση εντοπίζει στην επιχείρηση τις πεποιθήσεις της διοίκησης για κίνδυνο ή αβεβαιότητα.

Η διάκριση μεταξύ του κινδύνου και της αβεβαιότητας είναι θέμα καθαρά πιθανοτήτων και κυρίως της μελέτης αυτών. Η γνώση είναι το κλειδί του διαχωρισμού.


Σήμερα, οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η παρατεταμένη και αναγκαία αντιμετώπισή της έχουν αναδείξει δράσεις που έχουν την εξής διάκριση: Ενίσχυση προσωρινή και μέλλον αβέβαιο στους δείκτες οικονομικής υγείας των επιχειρήσεων.


Η οικονομία είναι κύκλος και καλούμαστε να κινηθούμε έξω από τα όρια του.

49 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page