top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ελληνική Οικονομία και η αναγκαία μεταμόρφωσή της


Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτάσσει μια σειρά μέτρων τα οποία θα αντανακλούν τις επιταγές της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Εντός ενός κλίματος το οποίο βάσει της πανδημίας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τις επιχειρήσεις, οφείλουμε να εξετάσουμε ορισμένες έννοιες συμβατές με την Οικονομία και το πνεύμα αυτής.


Αρχικά σε κάθε οικονομική περίοδο η ανάλυση των οικονομικών συνθηκών είναι εκείνη που καθορίζει κάθε απόφαση και ενέργεια της κεντρικής Κυβέρνησης και ασφαλώς της Ευρώπης.


Αναλύοντας παρόλα αυτά την παρούσα συνθήκη, ευθύς αναγνωρίζουμε όλοι μας πως στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον συναφές με το φορολογικό διακρίνουμε νομοθεσίες αναχρονιστικές με την εποχή και την παγκόσμια εξέλιξη της Οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου.


Ο τύπος της ανάλυσης που μας φανερώνει τον τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων συνθηκών είναι η στατική ανάλυση, η οποία επιχειρεί να διαπιστώσει τις σχέσεις μεταξύ των στοιχείων του οικονομικού συστήματος – των τιμών και των ποσοτήτων των αγαθών και υπηρεσιών – που έχουν όλα την ίδια χρονική υπογεγραμμένη, δηλαδή αναφέρονται στο ίδιο χρονικό σημείο.


Τα στοιχεία του οικονομικού συστήματος τα οποία αλληλεπιδρούν σ’ ένα δεδομένο χρονικό σημείο έχουν ασφαλώς προκύψει από προγενέστερες διαμορφώσεις. Αυτός ο τρόπος, με τον οποίο τα στοιχεία αλληλενεργούν, επηρεάζεται εξίσου από παρούσες αποφάσεις που διαμορφώνουν τις μελλοντικές συνθήκες της οικονομίας.


Η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθορίζεται – ή τουλάχιστον επηρεάζεται – από προγενέστερες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν με βάσει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα και συνακόλουθα, υποχρεωνόμαστε να λαμβάνουμε υπόψη τις αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες και εξελίξεις σχετικά με τους ρυθμούς αλλαγής της οικονομίας, τα σωρευτικά μεγέθη και τις προσδοκίες.


Οι μέθοδοι που αποβλέπουν σ’ αυτή την αντιμετώπιση συγκροτούν την οικονομική δυναμική ανάλυση. Σύμφωνα με τα παραπάνω η οικονομία ορίζεται από στοιχεία τα οποία μεταβάλλουν τους εξής παράγοντες : α. τις οικονομικές ανάγκες β. το κεφάλαιο, γ. την επιχειρηματική οργάνωση οργανισμών και επιχειρήσεων.


Οι μεταβλητές αυτές αφού έχουν μελετηθεί ως προς τις τάσεις μπορούν να αλλάξουν όλο τον οικονομικό χάρτη της χώρας. Αυτό που απομένει είναι η βούληση και η ριζική απόφαση για ρηξικέλευθες αλλαγές στην οικονομική δομή και λειτουργία της χώρας.


Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την παγκόσμια εξέλιξη εφόσον δε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες του σήμερα.

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page