top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Δείκτης Κύκλου Εργασιών. Περιπτώσεις και σημασία για την οικονομική μονάδα


Ο δείκτης που υπολογίζει τον κύκλο εργασιών αντιπροσωπεύει το ποσό των περιουσιακών στοιχείων ή των υποχρεώσεων μιας επιχείρησης σε σχέση με τις πωλήσεις της. Ο υπολογισμός είναι χρήσιμος για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας με την οποία μια επιχείρηση χρησιμοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υψηλός δείκτης κύκλου εργασιών θεωρείται θετικός για την επιχείρηση, δεδομένου πάντοτε ότι αυτό συνεπάγεται πως οι απαιτήσεις εισπράττονται γρήγορα, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και το μικρό πλεόνασμα αποθεμάτων είναι άμεσα διαθέσιμο. Αυτό μας παρουσιάζει ότι η επιχείρηση έχει χαμηλή ανάγκη για επενδύσεις κεφαλαίων κάτι που σημαίνει ότι οδηγείτε σε υψηλή απόδοση των επενδύσεων.


Επίσης ένας χαμηλός δείκτης κύκλου εργασιών θεωρείται θετικός για την επιχείρηση, λόγω του ότι έχει περισσότερο χρόνο στην διάθεσή της για να πληρώσει τους προμηθευτές της, διατηρώντας έτσι τα χρηματικά της διαθέσιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Παραδείγματα δεικτών κύκλου εργασιών είναι:


  • Λογαριασμοί εισπρακτέοι προς κύκλο εργασιών. Ο υπολογισμός αυτός μας δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή ενός μέσου ποσού που αφορά τους εισπρακτέους λογαριασμούς. Μπορεί να επηρεαστεί από την επιχειρησιακή πιστωτική πολιτική, τους όρους πληρωμής, τις πολιτικές εκπτώσεων και πολλούς άλλους παράγοντες.


  • Αναλογία κύκλου εργασιών προς απόθεμα. Η αναλογία υπολογίζει το ποσό του αποθέματος που πρέπει να διατηρηθεί για να υποστηρίξει συγκεκριμένο ύψος πωλήσεων. Επηρεάζεται από την ύπαρξη παλαιού αποθέματος, από την πολιτική διαχείρισης για την ολοκλήρωση των παραγγελιών, την ακρίβεια της μεθόδου απογραφής και πολλούς άλλους παράγοντες.


  • Δείκτης κύκλου εργασιών προς πάγιο ενεργητικό. Υπολογίζει την επένδυση παγίου στοιχείου που απαιτείται για τη διατήρηση συγκεκριμένου όγκου πωλήσεων. Επηρεάζεται από την διαχείριση της παραγωγικής ικανότητας καθώς και άλλους παράγοντες.


  • Λογαριασμοί πληρωτέοι προς κύκλο εργασιών. Προσδιορίζει τη χρονική περίοδο κατά την οποία μια επιχείρηση επιτρέπεται να κατέχει εμπορικές υποχρεώσεις προτού υποχρεωθεί να πληρώσει τους προμηθευτές. Επηρεάζεται κυρίως από τους όρους που διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές καθώς και από την ύπαρξη εκπτώσεων για πρόωρες πληρωμές.


Η έννοια του δείκτη κύκλου εργασιών χρησιμοποιείται επίσης σε σχέση με τα επενδυτικά κεφάλαια. Κατ’ ουσία μας παρουσιάζει την στρατηγική με την οποία ενεργεί η επιχείρηση σε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια.

296 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page