top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Απαγορευμένη λέξη νο.2 Φόβος


Κάθε επιχειρηματίας αλλά και κάθε επαγγελματίας που ξεκινά κάτι νέο, καταβάλλεται από φόβο. Είναι άλλη μια ‘’απαγορευμένη’’ λέξη η οποία χαρακτηρίζει πολλές φάσεις της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά σπάνια επικοινωνείται.


Είναι ενδεικτική η έρευνα που διεξήγαγε η Wakefield Research το 2014 (https://eu.usatoday.com/story/money/columnist/abrams/2014/04/25/small-business-barriers-to-starting/8075831/), και παρουσίασε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών φοβούνται περισσότερο να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση παρά να πηδήξουν από ένα αεροπλάνο! Η σκέψη έναρξης ή επέκτασης μιας επιχείρησης μπορεί να είναι τρομακτική - ειδικά εάν η μετάβαση γίνεται από μια δουλειά με σταθερό μισθό.


Η έρευνα του Harvard Business Review επί του θέματος, το 2018, εντόπισε επτά πηγές φόβου (https://hbr.org/2018/04/how-fear-helps-and-hurts-entrepreneurs). Αυτές αναφέρθηκαν επανειλημμένα από τους 65 επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα και έχουν επικυρωθεί από περαιτέρω έρευνα :


· οικονομική ασφάλεια

· ικανότητα χρηματοδότησης της επιχείρησης

· προσωπική ικανότητα / αυτοεκτίμηση

· δυναμική της ιδέας

· απειλές για την κοινωνική εκτίμηση

· ικανότητα εκτέλεσης της επιχείρησης

· κόστη ευκαιρίας


Ωστόσο, δε δημιουργούνται όλοι οι φόβοι με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο. Η πηγή του φόβου είναι σημαντική. Οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος ευκαιριών, την προσωπική οικονομική ασφάλεια ή την ικανότητα απόκτησης χρηματοδότησης για την επιχείρηση συνδέονταν θετικά με την επιμονή ενός επιχειρηματία στην επίτευξη των στόχων του. Έτσι, εάν οι επιχειρηματίες σκέφτονταν την επιλογή που είχαν κάνει για να συνεχίσουν το εγχείρημά τους, και πώς αυτό καθιστούσε απαραίτητη την απώλεια άλλων ευκαιριών, είτε στην επαγγελματική ή την προσωπική τους ζωή, είχαν περισσότερο κίνητρα να συνεχίσουν την επιχείρηση.

Παρόμοια θετικά αποτελέσματα στην επιμονή παρατηρήθηκαν σε σχέση με τις οικονομικές ανησυχίες - είτε προσωπική χρηματοοικονομική ασφάλεια είτε η δυνατότητα απόκτησης οικονομικής υποστήριξης για την επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, αντί να αναστέλλουν τη δραστηριότητα, αυτές οι πηγές φόβου οδήγησαν σε μεγαλύτερη προσπάθεια.

Αντίθετα, όταν οι επιχειρηματίες ανησυχούν για τις δυνατότητες της ιδέας τους ή την προσωπική τους ικανότητα να αναπτύξουν μια επιτυχημένη επιχείρηση, τείνουν να επηρεάζονται αρνητικά και να γίνονται λιγότερο ενεργητικοί. Οι αριθμοί συρρικνώνονται αμείλικτα, με αποτέλεσμα την απραξία μέσω της ανάλυσης. Η λήψη αποφάσεων επιβραδύνεται καθώς αναζητούνται όλα τα πιθανά δεδομένα και η αποφυγή λήψης λανθασμένης απόφασης γίνεται ο κύριος ‘’οδηγός’’.

Ωστόσο, ο φόβος μπορεί επίσης να είναι μεγάλο ‘’καύσιμο’’ όταν πρόκειται να ξεχωρίσετε. Το κλειδί είναι να διαχειριστείτε τον φόβο γιατί μόλις το κάνετε, θα αισθανθείτε ενδυναμωμένες/οι και αφοσιωμένες/οι στο νέο σας όνειρο. Η εστίαση σε τρεις βασικούς τομείς θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε τον φόβο από εχθρό σε φίλο.

1. Νιώστε άνετα με το να είστε άβολα

Στον εταιρικό κόσμο, όταν είστε το αφεντικό, η ζωή μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Για να είστε επιτυχημένος ιδιοκτήτης επιχείρησης, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ενόχληση, την έλλειψη άνεσης και ασφάλειας. Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσετε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουν όλα τα πάντα. Ως επιχειρηματίας, είναι σημαντικό να βρείτε άτομα που είναι εξειδικευμένα σε κάτι άλλο από ό,τι είστε, για να συμπληρώσετε εκείνους τους τομείς στους οποίους μπορεί να είστε αδύναμοι. Να είστε προετοιμασμένοι για να νιώσετε άνετα με τη λήψη κινδύνων, να δοκιμάσετε νέα πράγματα και μερικές φορές να πάτε κόντρα στο ρεύμα ή την πεπατημένη και να εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας.

2. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο φόβος είναι αρνητικό συναίσθημα. Είναι στην πραγματικότητα μια πολύ φυσική αντίδραση που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως κάτι καλό. Ο φόβος δείχνει ότι πιέζετε τον εαυτό σας και κάνετε μεγάλα όνειρα. Ο φόβος εμφανίζεται πάντα όταν πρόκειται να ξεκινήσετε κάτι υπέροχο. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή κάτι καινοτόμο, ο πιο ‘’φυσικός’’ φόβος είναι ο φόβος της αποτυχίας. Αντί να σκεφτείτε πώς μπορεί να αποτύχετε, το βασικό ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι, «τι θα αφήσω πίσω αν δεν προσπαθήσω;» Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δισεκατομμυριούχου Sara Blakely, ιδρύτρια της Spanx. Όταν ήταν ακόμα παιδί, ο πατέρας της έκανε την ίδια ερώτηση κάθε βράδυ στο τραπέζι, «Σε τι έχεις αποτύχει αυτήν την εβδομάδα;» Η Blakely αναφέρει πως, ‘’Ο μπαμπάς μου μεγάλωσε με ενθάρρυνε και τον αδερφό μου να αποτύχουμε. Το δώρο που μου έδωσε είναι κατανοήσω ότι η αποτυχία είναι η έλλειψη προσπάθειας έναντι του αποτελέσματος. Μου επέτρεψε να είμαι πολύ πιο ελεύθερη να δοκιμάζω πράγματα και να απλώσω τα φτερά μου στη ζωή. "

3. Αγκαλιάστε τη μάθηση

Μια ερευνητική μελέτη του 2016 που αναλύει τον φόβο της αποτυχίας στην επιχειρηματικότητα (A reconceptualization of fear of failure in entrepreneurship) (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0883902616300027) διαπίστωσε ότι ένας τρόπος με τον οποίο οι επιχειρηματίες ξεπερνούν τα συναισθήματα του φόβου είναι μέσω της γνώσης και της αναζήτησης πληροφοριών. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει έρευνα και δικτύωση με μέντορες και ειδικούς. Η εκμάθηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στον φόβο της αποτυχίας. Στην πραγματικότητα, οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες και επιχειρηματίες αγκαλιάζουν τη διά βίου μάθηση. Ο Μπιλ Γκέιτς διαβάζει περίπου 50 βιβλία ετησίως και έκανε μόνο δύο δεκαπενθήμερες διακοπές σε όλη του την καριέρα. Ο Warren Buffett έχει επίσης επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στη διά βίου μάθηση. Όπως είπε ο Charlie Munger (ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Warren Buffett) για τον Buffett,


‘’Το άλλο μεγάλο μυστικό [για την επιτυχία μας] είναι ότι είμαστε καλοί στη δια βίου μάθηση. Ο Warren είναι καλύτερος στα 70 και στα 80 του, με πολλούς τρόπους, από ότι ήταν όταν ήταν νεότερος. Εάν συνεχίζετε να μαθαίνετε όλη την ώρα, έχετε ένα υπέροχο πλεονέκτημα. "


Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει σχεδόν δύο ώρες (περίπου 116 λεπτά) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα, κάτι που σημαίνει συνολικά πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες για μια ολόκληρη ζωή! Φανταστείτε να διαθέσετε μέρος αυτού του χρόνου για να μάθετε πολύτιμες δεξιότητες που θα σας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες. Επειδή οι επιχειρηματίες πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε πτυχή της επιχείρησής τους, η διά βίου μάθηση είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. (https://www.forbes.com/sites/carolinecastrillon/2019/02/10/how-to-use-fear-as-fuel-when-starting-a-business/#4c9e59e65550)


Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, είναι δυνατόν να μετατρέψετε τον φόβο από τον εχθρό σας στον μεγαλύτερο σύμμαχό σας. Το μυστικό είναι να ταΐζουμε τα όνειρά μας, να λιμοκτονούμε τους φόβους μας και πάνω απ 'όλα να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page