top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σχέση της Λογιστικής και της Χρηματοδότησης των επιχειρήσεων


Όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το χρήμα. Είναι το μέσο και ο σκοπός των κερδοσκοπικών οντοτήτων. Η γνώση σχετικά με τη λογοδοσία και τη διαχείριση των χρημάτων γίνεται μια αναγκαιότητα για κάθε επιχειρηματία.


Οι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν πώς τα χρήματα κινούνται γύρω από την επιχείρηση τους, πώς αυτά θα δημιουργηθούν, από πού προέρχονται, πώς δαπανώνται και πώς να χρησιμοποιούνται. Βασικά, κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επιχείρησής του, σε οικονομικούς όρους.


Πολλοί επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι κατανοούν την Λογιστική και Χρηματοοικονομική επιστήμη αρκετά για να ξεκινήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους. Και οι δυο έννοιες είναι τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης, σύμφωνα με τις οποίες ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος. Πολύ σημαντικό για την επιχείρηση είναι ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει καλά τις λειτουργίες και χρήσεις της λογιστικής και οικονομικών.


Η κοινή αντίληψη που επικρατεί είναι πως η λογιστική και τα οικονομικά είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν και οι δυο έννοιες μια ξεχωριστή διαδικασία, στην επιχείρηση. Η βασική ιδέα για τη λογιστική είναι ότι αποτελεί την οικονομική γλώσσα των επιχειρήσεων και αρχίζει με τη διαδικασία αναγνώρισης ποια γεγονότα και συναλλαγές επηρεάζουν την οικονομική θέση της επιχείρησης.

Κανονικά, μια επιχείρηση υποβάλλεται σε πολλές συναλλαγές και γεγονότα κάθε μέρα, αλλά δεν είναι όλα τα γεγονότα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναγνωρισθούν ως λογιστικό γεγονός. Μόνο τα λογιστικά γεγονότα καταγράφονται και να περιλαμβάνονται στη λογιστική διαδικασία.


Τα λογιστικά γεγονότα συνοπτικά διακρίνονται στα εξής :

  1. Γεγονότα που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορέσουν να ωφελήσουν την εταιρεία

  2. Οι υποχρεώσεις που δημιουργούν οφειλές είτε βραχυπρόθεσμες είτε μακροπρόθεσμες

  3. Έσοδα που οδηγούν σε κέρδη για την εταιρεία

  4. Έξοδα που δημιουργούν δαπάνες ή επιβαρύνσεις έναντι των κερδών της εταιρείας.

Στο τέλος της λογιστικής περιόδου, τα λογιστικά γεγονότα καταγράφονται σε νομισματική αξία και συνοψίζονται στη συνέχεια ανάλογα με την ταξινόμησή τους. Αυτή η σημαντική περίληψη των λογιστικών στοιχείων ονομάζεται Οικονομική κατάσταση.


Οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Δηλαδή τον τρόπου που η επιχείρηση διαχειρίστηκε το κεφάλαιο που κέρδισε από τις δραστηριότητές τις και κατά πόσο ήταν πετυχημένη αυτή η διαχείριση.

Οι οικονομικές Καταστάσεις είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής διαδικασίας. Ενώ οι οικονομικές καταστάσεις είναι τα τελικά προϊόντα της λογιστικής, η χρηματοδότηση αρχίζει με την ερμηνεία αυτών των οικονομικών καταστάσεων.


Η έννοια της χρηματοδότησης είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια σε σχέση με τη λογιστική. Περιλαμβάνει λογιστικά, οικονομικά, φορολογικά, νόμους για τις επιχειρήσεις και την αξιοποίηση κονδυλίων προς όφελος της επιχείρησης. Οι πληροφορίες από τις οικονομικές καταστάσεις χρησιμοποιούνται στην χρηματοδότηση όπως στην κάλυψη διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών για τη βελτιστοποίηση των κερδών.


Η λειτουργία της χρηματοδότησης αποτελείται κυρίως από δύο χαρακτηριστικά:

(1) τις κερδοφόρες ευκαιρίες επενδύσεων και

(2) του βέλτιστου συνδυασμού των πόρων

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια των οικονομικών δραστηριοτήτων μας επιχείρησης οδηγούν πάντα σε λογιστικά γεγονότα. Αυτά τα γεγονότα πάντα καταγράφονται, και ως εκ τούτου, αποτελούν μέρος της λογιστικής διαδικασίας, επειδή επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε επιχειρηματίας οφείλει να έχει γνώση σχετικά με λογιστική και χρηματοδότηση και τη σχέση μεταξύ των δύο.


Οι λογιστικές πληροφορίες είναι το θεμέλιο της λειτουργίας της χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα των αποφάσεων της χρηματοδότησης των λογιστικών στοιχείων, τελικά μεταποιούνται σε λογιστικές πληροφορίες και ο κύκλος συνεχίζεται. Ναι, είναι σίγουρα ένας κύκλος. Ένας κύκλος, που όταν γυρίσει με το σωστό τρόπο, θα δώσει σίγουρα την επιχείρηση τα κέρδη που τις αξίζουν.

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page