top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Φορολογικοί συντελεστές. Πολιτική και η επιρροή τους στην κοινωνία.


Η ακριβής ερμηνεία ότι οι φορολογικοί συντελεστές ωφελούν την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι αντικείμενο συζήτησης και μελέτης, ιδίως όταν οι αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας είναι στον ορίζοντα. Αυτή η συζήτηση είναι συχνά συνυφασμένη με την πολιτική, και οι οικονομολόγοι έχουν συμφωνήσει ακόμα και στο σημείο του ύψους των φορολογικών συντελεστών που τυπικά δεσπόζουν στο μυαλό των σημερινών και των δυνητικών επιχειρηματιών.


Στα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε μια φορολογική πολιτική, που όπως διαπιστώθηκε βασίστηκε σε αυξήσεις φόρων με άμεση συνέπεια την μη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών, καθώς και με μηδενική επενδυτική δραστηριότητα. Η οικονομική πολιτική αντί να μελετήσει οικονομικές ωφέλιμες πρακτικές προχώρησε σε ιδεοληπτικές πολιτικές.


Σύμφωνα επομένως με τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως όσο υψηλότερος είναι ο φορολογικός συντελεστής, τόσο περισσότερο κεφαλαίο – και κέρδη λαμβάνεται από τα χέρια του επιχειρηματία προς την οικονομική διακυβέρνηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει σε ανταποδοτικά οφέλη. Ως εκ τούτου, η πράξη έδειξε ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης άφησαν τους επιχειρηματίες με λιγότερα χρήματα για να τα επανεπενδύσουν στις επιχειρήσεις τους, οδηγώντας έτσι σε λιγότερη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα ωστόσο είναι πως οι δυνητικοί επιχειρηματίες απέφυγαν τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων εξ ολοκλήρου, εφόσον θεώρησαν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας θα απορροφήσουν ουσιαστικά τα κέρδη τους.


Βάσει όμως μελετών η αύξηση των φορολογικών συντελεστών απέδειξε ότι λειτούργησε ανασταλτικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τον σχεδόν αφανισμό της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.


Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστεί το κόστος ευκαιρίας των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και επίσης το ίδιο ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.


Η φορολογική πολιτική όταν πρόκειται για την επιχειρηματικότητα, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένα απλούστερο φορολογικό καθεστώς θα ήταν επωφελές και για την ίδια και για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page