top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η χρησιμότητα των Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών


Οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις όπως αυτές καταρτίζονται κατά την διάρκεια της λογιστικής  περιόδου και στο τέλος της χρήσης.  Η σπουδαιότητα των λογαριασμών αυτών έγκειται στο γεγονός πως φανερώνουν με σαφήνεια την όλη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των οικονομικών μονάδων και συντελούν στην λήψη αποφάσεων όσο αφορά στρατηγικές επενδυτικές κινήσεις καθώς και στην γενικότερη διαμόρφωση της εικόνας του συνόλου ενός επιχειρηματικού κλάδου.


Οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί προσανατολίζονται προς τους εξωτερικούς χρήστες των λογιστικών πληροφοριών. Για να απαντήσουμε στις ανάγκες τους καταρτίζονται ο λογαριασμός κερδών και ζημιών, ο ισολογισμός και η κατάσταση ταμειακών ροών για την επιχείρηση στο σύνολό της, προκειμένου οι χρήστες να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

- "Θα πρέπει να επενδύσω τα χρήματά μου σε αυτή την εταιρεία;"

- "Θα έπρεπε να δανείσω χρήματα σε αυτήν την επιχείρηση;"

- "Ποια είναι τα κέρδη για τα οποία η εταιρεία πρέπει να καταβάλει φόρο;"


Οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί ασχολούνται με την ταξινόμηση, τη μέτρηση και καταγραφή των συναλλαγών μιας επιχείρησης. Στο τέλος της περιόδου (συνήθως ένα έτος), οι παρακάτω οικονομικές καταστάσεις είναι διατεθειμένες να επιδείξουν τις επιδόσεις και τη θέση της επιχείρησης:

  • Λογαριασμός Αποτελεσμάτων: Επίσης γνωστή ως κατάσταση αποτελεσμάτων. Περιγράφει την απόδοση των συναλλαγών της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της λογιστικής περιόδου.

  • Ισολογισμός: Δήλωση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού στο τέλος της λογιστικής περιόδου (ένα «στιγμιότυπο») της επιχείρησης.

  • Κατάσταση Ταμειακών Ροών: Περιγράφει τις ταμειακές εισροές και εκροές κατά τη διάρκεια της λογιστικής περιόδου.

  • Σημειώσεις επί των οικονομικών καταστάσεων: Πρόσθετες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωστοποιούνται για να συμμορφωθούν με τα λογιστικά πρότυπα και τον περί Εταιρειών Νόμο

  • Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου: Περιγραφή από τους Διευθυντές, των επιδόσεων της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της λογιστικής περιόδου με επιπλέον διάφορες πρόσθετες γνωστοποιήσεις, ιδίως σε σχέση με τις μετοχές των διευθυντικών στελεχών, αποδοχές κ.λπ.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page