top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Οικονομική ανάλυση και καταστάσεις Κοινού μεγέθους


Η σημασία της ανάλυσης των Οικονομικών καταστάσεων θεωρείται σημαντική διότι από αυτήν εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης εις βάθος πενταετίας καθώς και καθορίζονται οι κινήσεις από τη Διοίκηση σχετικά με θέματα όπως τιμολογιακή πολιτική, πιστωτική πολιτική, απόδοση εργαζομένων και απονομή extra αμοιβών καθώς και επίσης πολιτικές σχετικές με την προώθηση και την καινοτομία σε υπηρεσίες και νέα προϊόντα.


Ωστόσο, μια οικονομική ανάλυση για να είναι περισσότερο ακριβής οφείλει να περιέχει καταστάσεις κοινού μεγέθους ώστε να εξυπηρετηθεί η μελέτη των δομών της επιχείρησης. Η εξέταση αυτή συγκεντρώνει σημεία των οικονομικών καταστάσεων τα οποία μεταξύ τους συνδέονται και σχηματίζουν την εικόνα αναγκών της επιχείρησης. Μέσα από την κατάσταση κοινού μεγέθους γίνεται συσχέτιση κεφαλαίων με επενδύσεις σε πάγια στοιχεία.


Πρέπει να αναφέρουμε επίσης στο σημείο αυτό πως οι εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης και σύμφωνα πάντα με τον επιχειρησιακό της κύκλο και τις οικονομικές συνθήκες η κατάσταση κοινού μεγέθους φανερώνει τις σχέσεις μεταξύ χρηματικών διαθεσίμων, προϊόντων, απαιτήσεων καθώς και αντικειμενικές ανάγκες σε προμήθεια νέων υλικών, εμπορευμάτων κτλ.


Όταν προχωράμε σε ανάλυση βάση καταστάσεων κοινού μεγέθους το κάθε επιμέρους στοιχείο εκφράζεται ως ποσοστό του γενικού συνόλου. Αυτό συμβαίνει τόσο με στοιχεία ενεργητικού όσο και με στοιχεία παθητικού.

Εκεί που συμβάλουν οι καταστάσεις κοινού μεγέθους είναι στην ενδοεταιρική σύγκριση και στη διεταιρική.


Μια κατάσταση επομένως κοινών μεγεθών περιέχει δεδομένα όπως καθαρά έσοδα από πωλήσεις, κόστος πωληθέντων, αποτέλεσμα μικτού κέρδους, έξοδα διοίκησης, πωλήσεων και οργανικά έξοδα και έσοδα ώστε να προκύψει στην πρώτη φάση το λειτουργικό αποτέλεσμα.


Μπορεί επίσης να περιέχει έξοδα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, έκτακτα έξοδα μείον έσοδα για να προκύψει το καθαρό κέρδος προ φόρου και τέλος η αποτύπωση του φόρου εισοδήματος για να έχουμε το τελικό καθαρό κέρδος ή ζημιά χρήσης.


Όλα τα παραπάνω στοιχεία μεταφράζονται ως ποσοστά και μπορούν να αναπτυχθούν είτε σε βάθος διετίας ή πενταετίας πάντα σε σύγκριση με κλάδο και ανταγωνιστή.


Οι οικονομικές αναλύσεις φανερώνουν χρήσιμα αποτελέσματα στα οποία εντοπίζουμε διαφοροποιήσεις από έτος σε έτος και μπορούμε να καθορίσουμε πολιτικές ώστε μια εταιρεία να καταστεί κερδοφόρος και να αποφύγει οικονομικές μεταβολές του περιβάλλοντος.


Στην Plan of Business η αρχή με την οποία αναλαμβάνουμε την ανάθεση οικονομικών μελετών είναι πως επιδιώκουμε την αναζήτηση προβλημάτων, μελετώντας τα στοιχεία και κατόπιν με την ανάλογη επεξεργασία απομονώνουμε τις διακυμάνσεις προτείνοντας μεθόδους σταθερότητας και ανόδου.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan of Business

342 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page