top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τι ορίζουμε αναβαλλόμενα έσοδα


Τα αναβαλλόμενα έσοδα είναι μια πληρωμή από έναν πελάτη για μελλοντικά αγαθά ή υπηρεσίες. Η επιχείρηση καταγράφει αυτήν την πληρωμή ως υποχρέωση, επειδή δεν έχει ακόμη εισπραχθεί. Τα αναβαλλόμενα έσοδα αφορούν επίσης προκαταβολές για υπηρεσίες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες.


Αναγνώριση αναβαλλόμενων εσόδων


Η επιχείρηση καθώς τιμολογεί κατόπιν της είσπραξης με την πάροδο του χρόνου, μειώνει το υπόλοιπο στον λογαριασμό αναβαλλόμενων εσόδων (με χρέωση) και αυξάνει το υπόλοιπο στον λογαριασμό εσόδων (με πίστωση). Ανάλογα με τους όρους της σύμβασης - εφόσον υπάρχει -, η πωλούσα οντότητα ενδέχεται να μην επιτρέπεται να αναγνωρίσει έσοδα έως ότου παραδοθούν όλα τα αγαθά ή/και ολοκληρωθούν οι υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να αλλοιώσει την οικονομική εικόνα μιας επιχείρησης ώστε να εμφανίσει πρώιμες ζημίες, ακολουθούμενες από κέρδη σε μεταγενέστερες περιόδους.


Ο λογαριασμός αναβαλλόμενων εσόδων ταξινομείται συνήθως ως τρέχουσα υποχρέωση στον ισολογισμό. Μπορεί να ταξινομηθεί ως μακροπρόθεσμη υποχρέωση εάν δεν αναμένεται απόδοση εντός των επόμενων 12 μηνών.


Παραδείγματα αναβαλλόμενων εσόδων


Οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές πρέπει συνήθως να καταγράφουν τα αναβαλλόμενα έσοδα. Για παράδειγμα, ένα γυμναστήριο που απαιτεί προκαταβολική ετήσια χρέωση πρέπει να αναβάλλει τα ποσά που λαμβάνει και να τα αναγνωρίζει κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς παρέχονται υπηρεσίες.


Λογιστική για τα αναβαλλόμενα έσοδα


Για παράδειγμα, η Χ εταιρεία προσλαμβάνει την Α εταιρεία για να οργάνωση εκδηλώσεων και πληρώνει 3.000,00 ευρώ προκαταβολικά. Κατά τη στιγμή της πληρωμής, η Α δεν έχει τιμολογήσει ακόμη τα έσοδα, επομένως καταγράφει και τα 3.000,00 ευρώ σε έναν λογαριασμό αναβαλλόμενων εσόδων, χρησιμοποιώντας αυτήν την καταχώριση:


Χρεωστική πίστωση

Καταθέσεις όψεως 3.000

Αναβαλλόμενα έσοδα (παθητικό) 3.000


Η Α αναμένει να εργάζεται για τη Χ για μια περίοδο πέντε μηνών, επομένως επιλέγει να αναγνωρίσει τα 1.000,00 ευρώ από τα αναβαλλόμενα έσοδα ανά μήνα σε κάθε έναν από τους πέντε μήνες. Για παράδειγμα, τον πρώτο από τους πέντε μήνες, η Χ καταγράφει την ακόλουθη καταχώρηση:


Χρεωστική πίστωση

Αναβαλλόμενα έσοδα (παθητικό) 1.000

Έσοδα α υπηρεσίας (έσοδα) 1.000


35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page