top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τι είναι το προσαρμοσμένο EBITDA




Το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) εισάγει πρόσθετα στοιχεία στον τυπικό υπολογισμό EBITDA. αφαιρεί όλες τις μη ταμειακές επιβαρύνσεις για αποζημίωση που βασίζεται σε μετοχές, καθώς και άλλες εφάπαξ δαπάνες. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται για την ομαλοποίηση των αναφερόμενων αποτελεσμάτων των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση κλάδου.


Η χρήση προσαρμοσμένων EBITDA είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί τακτικά δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που αποτελούν σημαντικό μέρος των πακέτων αποζημίωσης των εργαζομένων της, καθώς τα έξοδα που προκύπτουν δεν έχουν ως αποτέλεσμα αρνητικές ταμειακές ροές.


Ο πλήρης υπολογισμός του προσαρμοσμένου EBITDA είναι ο εξής :

Καθαρά έσοδα

– Έξοδα τόκων

– Έξοδα φόρου εισοδήματος

– Έξοδα απόσβεσης

– Έξοδα απόσβεσης

– μη ταμειακές επιβαρύνσεις για αποζημίωση βάσει μετοχών

– Εφάπαξ δικαστικά έξοδα

= Προσαρμοσμένο EBITDA


Ο τύπος μπορεί να προσαρμοστεί περαιτέρω για να περιλαμβάνει τυχόν ασυνήθιστες, εφάπαξ δαπάνες. Στον προηγούμενο τύπο, συμπεριλάβαμε τα εφάπαξ δικαστικά έξοδα ως παράδειγμα τέτοιων στοιχείων. Αυτές οι προσαρμογές γίνονται όταν μια επιχείρηση θέλει να βελτιώσει τις αναφερόμενες ταμειακές ροές της προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποτίμηση της – συνήθως ως μέρος μιας προσπάθειας πώλησης της επιχείρησης.


Παρουσίαση προσαρμοσμένου EBITDA


Το προσαρμοσμένο EBITDA δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις ενός οργανισμού. Αντίθετα, τα διάφορα στοιχεία του πρέπει να εξαχθούν από τις οικονομικές καταστάσεις και τις σχετικές γνωστοποιήσεις μιας εταιρείας και να συγκεντρωθούν στον υπολογισμό.


Δεδομένης της μεταβλητότητας των περιεχομένων του υπολογισμού, μπορεί να είναι χρήσιμο να τεκμηριωθούν τα περιεχόμενα του υπολογισμού σε μια συνοδευτική υποσημείωση.




23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page