top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τι είναι το Περιθώριο Συνεισφοράς



Το περιθώριο συνεισφοράς είναι η τιμή ενός προϊόντος μείον όλα τα σχετικά μεταβλητά κόστη, με αποτέλεσμα το πρόσθετο κέρδος που προκύπτει για κάθε μονάδα που πωλείται.


Το συνολικό περιθώριο εισφοράς που δημιουργείται από μια οικονομική οντότητα αντιπροσωπεύει τα συνολικά διαθέσιμα κέρδη για την πληρωμή πάγιων εξόδων και τη δημιουργία κέρδους. Μια καλή τεχνική προγραμματισμού κερδών είναι να επιδιώκετε συνεχώς για τη βελτίωση του περιθωρίου συνεισφοράς της επιχείρησης, ώστε να επιτρέπει να δημιουργεί κέρδος ακόμα και όταν τα επίπεδα πωλήσεων μειώνονται.


Πώς να το υπολογίσετε


Για να προσδιορίσετε το περιθώριο συνεισφοράς, αφαιρέστε όλα τα μεταβλητά κόστη ενός προϊόντος από τα έσοδά του και διαιρέστε με τα καθαρά έσοδά του. Το μεταβλητό κόστος προϊόντος περιλαμβάνει συνήθως, τουλάχιστον, το κόστος των άμεσων υλικών και τις προμήθειες πωλήσεων.


Ο υπολογισμός έχει ως εξής:

(Καθαρά έσοδα προϊόντος - Μεταβλητό κόστος προϊόντος) ÷ Έσοδα προϊόντος = Περιθώριο συνεισφοράς


Παράδειγμα περιθωρίου συνεισφοράς


Η ΑΑ επιχείρηση πουλά ζεύγη χ είδη σε καταστήματα υποδημάτων. Την πιο πρόσφατη περίοδο, πούλησε 1.000.000 ευρώ που είχαν σχετικό μεταβλητό κόστος 400.000 ευρώ. Η επιχείρηση είχε 660.000 ευρώ σταθερό κόστος κατά τη διάρκεια της περιόδου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί κατά 60.000 ευρώ.


Έσοδα 1.000.000

Μεταβλητά έξοδα 400.000

Περιθώριο συνεισφοράς 600.000

Πάγια έξοδα 660.000

Καθαρή απώλεια - 60.000


Το περιθώριο συνεισφοράς της επιχείρησης είναι 60%, επομένως, αν θέλει να ξεπεράσει το ισοζύγιο, πρέπει είτε να μειώσει τα πάγια έξοδά κατά 60.000 ευρώ ή να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 100.000 ευρώ (υπολογιζόμενη ως απώλεια 60.000 διαιρούμενη με το περιθώριο συνεισφοράς 60%).


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO & Founder Plan of Business Accounting Services and Seminars


9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page