top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες του κεφαλαίου κίνησης;


Οι καθοριστικοί παράγοντες του κεφαλαίου κίνησης είναι στοιχεία που έχουν άμεση επίδραση στο ποσό που επενδύεται στο κυκλοφορούν ενεργητικό και στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η Διοίκηση της κάθε επιχείρησης οφείλει να παρακολουθεί στενά αυτούς τους παράγοντες, καθώς το κεφάλαιο κίνησης μπορεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης που έχει στη διάθεσή της η επιχείρηση.


Αντίστοιχα, πάντα γίνεται η προσπάθεια να προσαρμοστεί ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι διεργασίες σε μια επιχείρηση, προκειμένου να μειωθεί η επένδυση σε κεφάλαιο κίνησης.

Υπάρχουν ορισμένοι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επένδυση σε κεφαλαίο κίνησης, οι οποίοι σημειώνονται παρακάτω.


  • Πιστωτική Πολιτική

Εάν μια επιχείρηση προσφέρει εύκολους όρους πίστωσης στους πελάτες της, τότε επενδύει σε εισπρακτέους λογαριασμούς που μπορεί να είναι εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η επένδυση μπορεί να μειωθεί με αυστηροποίηση της πιστωτικής πολιτικής, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να απομακρύνει ορισμένους πελάτες.


  • Ρυθμός ανάπτυξης

Εάν μια επιχείρηση αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, είναι πιθανό να αυξήσει τις επενδύσεις της σε απαιτήσεις και σε αγορές εμπορευμάτων ή επένδυση σε νέες υπηρεσίες. Εκτός εάν τα κέρδη είναι εξαιρετικά υψηλά, ωστόσο είναι απίθανο η επιχείρηση να δημιουργήσει επαρκή χρηματικά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα μια σταθερή αύξηση του κεφαλαίου κίνησης. Αντίθετα, εάν μια επιχείρηση συρρικνώνεται, οι απαιτήσεις της σε κεφάλαιο κίνησης θα μειωθούν επίσης, γεγονός που απομακρύνει τα πλεονάζοντα χρηματικά διαθέσιμα.

  • Όροι πληρωμής οφειλών

Εάν μια εταιρεία μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους πληρωμής με τους προμηθευτές της, μπορεί να μειώσει το ποσό της επένδυσης που απαιτείται σε κεφάλαιο κίνησης, ουσιαστικά με την επιμήκυνση σε διάρκεια καταβολής. Αντίθετα, οι σύντομοι όροι πληρωμής μειώνουν αυτή την πηγή χρηματικών διαθεσίμων, γεγονός που αυξάνει το υπόλοιπο του κεφαλαίου κίνησης.


  • Ροή παραγωγικής διαδικασίας

Εάν μια εταιρεία εκτιμήσει τις ανάγκες παραγωγής της, τα προϊόντα που δημιουργεί πιθανότατα θα διαφέρουν σχετικά με την πραγματική ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερβολικό απόθεμα. Αντίθετα, εάν εφαρμοστεί ένα σύστημα κατά το οποίο η επιχείρηση παράγει κατόπιν παραγγελίας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πως η επένδυση στο απόθεμα να μειώνεται, γεγονός που θα επηρεάσει και την ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης.


  • Εποχικότητα

Εάν μια επιχείρηση πουλά τα περισσότερα από τα αγαθά της μια φορά το έτος ή κατά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους εντός ενός έτους, μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσει το απόθεμά της πριν από την περίοδο πώλησης. Αυτή η επένδυση σε απόθεμα μπορεί να μειωθεί με την εξωτερική ανάθεση εργασίας ή την καταβολή υπερωριών για την παραγωγή αγαθών λίγο πριν την έναρξη της περιόδου.


Είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση να προχωρά σε μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν το κεφάλαιο κίνησης, καθώς η επένδυση σε αυτό ενδέχεται να επιφέρει κόστη στην επιχείρηση λόγω καταβολής τόκων, όταν προκείται αυτό να χορηγηθεί από Τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, η ανάγκη της αγοράς είναι κατ΄ουσία εκείνη που ωθεί την εκάστοτε επιχείρηση να επενδύσει σε κεφάλαιο κίνησης, ειδικά εάν εντός της αγοράς παρουσιάζονται ευκαιρίες.


Παρόλα αυτά είναι σημαντικό τέλος να επισημανθεί ότι η εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας θέτει τις βάσεις της ανάπτυξης των επιχειρήσεων κάτι το οποίο συνεπάγεται αυτόματα προσεκτική επένδυση σε κεφάλαιο κίνησης, κατόπιν μελέτης των τάσεων και σύμφωνα με επιχειρησιακό στρατηγικό πλάνο.


Η Plan of Business στα πλαίσια των υπηρεσιών που προσφέρει έχει εντάξει στις υπηρεσίες της την Χρηματοοικονομική Στρατηγική καθώς και την υπηρεσία της Επιχειρησιακής Στρατηγικής και είναι δίπλα σας για κάθε συμβουλή.



30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page