top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Περιθώριο Λειτουργικού Κέρδους


Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους είναι τα κέρδη που δημιουργεί μια επιχείρηση από τις λειτουργικές της δραστηριότητες. Μας φανερώνει την οικονομική βιωσιμότητα των βασικών λειτουργιών μιας επιχείρησης πριν από τυχόν εξωγενείς οικονομικές ή φορολογικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, είναι ένα από τους καλύτερους δείκτες που δείχνει κατά πόσο μια επιχείρηση λειτουργεί σωστά.


Ο βασικός υπολογισμός του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους είναι η αφαίρεση του κόστους πωληθέντων αγαθών και όλων των εξόδων πώλησης και διοίκησης από τις καθαρές πωλήσεις.


Ο τύπος έχει ως εξής:


Καθαρές πωλήσεις - Κόστος πωληθέντων αγαθών (όπως άμεσα υλικά, άμεση εργασία και γενικά έξοδα) - Έξοδα πώλησης και διοίκησης = Λειτουργικά κέρδη ή ζημιές


Το λειτουργικό κέρδος διαιρείται στη συνέχεια με τις καθαρές πωλήσεις για να προκύψει το ποσοστό περιθωρίου λειτουργικού κέρδους.


Τα έξοδα που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους αποτελούνται τόσο από μεταβλητά όσο και από πάγια έξοδα. Αυτός ο υπολογισμός δεν οδηγεί απαραίτητα σε ένα υποσύνολο για ένα περιθώριο συνεισφοράς (το οποίο προέρχεται από τα έσοδα μείον τα μεταβλητά έξοδα), με τα σταθερά κόστη να παρατίθενται κάτω από το περιθώριο εισφοράς.


Το βασικό σημείο είναι ότι τα μη λειτουργικά έξοδα εξαιρούνται από τον υπολογισμό. Αντίθετα, παρατίθενται ως αφαίρεση από το λειτουργικό περιθώριο κέρδους για να προκύψει το περιθώριο καθαρού κέρδους.


Τα έξοδα που δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους είναι φόροι εισοδήματος, έξοδα τόκων, έσοδα από τόκους και οποιοδήποτε κέρδος ή ζημία από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.


Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους είναι ότι είναι το ίδιο με το μικτό περιθώριο που είναι έσοδα μείον το κόστος των πωληθέντων αγαθών.


Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να παρακολουθούμε το λειτουργικό περιθώριο κέρδους σε μια ιστορική γραμμή τάσης για να βλέπουμε εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες αλλαγές που η διοίκηση πρέπει να γνωρίζει. Μπορεί επίσης να παρακολουθηθεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο για τον κλάδο στον οποίο ανήκει η επιχείρηση, και έναντι βασικών ανταγωνιστών, για να διαπιστωθεί εάν η βασική δραστηριότητα της εταιρείας είναι ανταγωνιστική.


Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους επίσης μας παρουσιάζει και την βασική υποκείμενη ικανότητα της εταιρείας να παράγει κέρδη.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan of Business


21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page