top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Επιχειρήσεις και Αποδεκτά επιχειρηματικά πρότυπα. Μέρος Δ’


Η δημιουργία πρότυπων επιχειρηματικών προτύπων θεωρείται ως έννοια απόλυτα συνυφασμένη με την καινοτομία καθώς και με την εξέλιξη των χρηματοοικονομικών μοντέλων διεθνώς.


Εάν θελήσουμε σε αυτό το μέρος να αναφερθούμε στην Ελλάδα, η παρουσία ενός επιχειρηματικού προτύπου το οποίο θα αποτελεί κατάληξη διεθνών συνομιλιών με επιχειρηματικούς φορείς και τραπεζικά ιδρύματα, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στα Οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.


Μια εποχή κατά την οποία τα οικονομικά δεδομένα θα παρουσιάζονται κατά τρόπο τέτοιο, που να αντιμετωπίζουν οξεία προβλήματα που μέχρι τότε είχαν οι επιχειρήσεις καθώς και χρόνια προβλήματα που συσχετίζονται με τη γενικότερη οικονομική διαχείριση και διαφάνεια των οικονομικών πεπραγμένων.


Ωστόσο, η αλλαγή αυτή πολιτικής διεθνώς θα σηματοδοτηθεί αναπόφευκτα από πιέσεις που θα ασκήσει η επιχειρηματική αγορά, κάτι που διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα από την νέα μορφή που η έχει λάβει η παγκοσμιοποίηση. Αυτό θα συμβεί ασφαλώς διότι τα κίνητρα και τα οφέλη από διεθνώς αποδεκτά επιχειρηματικά πρότυπα είναι θετικά και οδηγούν σε καλύτερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.


Με τους όρους Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα, εννοούμε τη δυναμική που θα έχουν οι επιχειρήσεις όσο αφορά την αξία τους είτε την οικονομική είτε και τη χρηματιστηριακή καθώς επίσης και την αξία που θα έχει το Brand Name τους.


Σίγουρα και αναμφίβολα στην αγορά σήμερα ζυμώνονται οι εξελίξεις για αλλαγή μοντέλων επιχειρηματικότητας καθώς και για νέες μεθόδους προς επεξεργασία οικονομικών δεδομένων.

Στη χώρα μας αυτό έχει γίνει ήδη φανερό ως τάση γεγονός που πρέπει να οδηγήσει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών & Ανάπτυξης να σκεφτεί πολύ σοβαρά προγράμματα απαραίτητα που θα τηρούν οι επιχειρήσεις προς διασφάλιση της επίδοσής τους οικονομικά καθώς και στρατηγικά, εφόσον επιθυμούμε να κάνουμε αναφορά για επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης.


Παρόλα αυτά ένας χρυσός κανόνας του επιχειρείν είναι δε γίνεται καμία δήλωση και κανένας σχεδιασμός εφόσον αυτό δεν υποστηρίζεται από έργα και όχι μόνο από λόγια. Οι τάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χώρα μας για να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα παγκοσμίως αποδεκτά επιχειρηματικά πρότυπα, είναι τα κάτωθι :


1. Την ηγεσία των επιχειρήσεων σήμερα ανά κλάδο και ανά οικονομική αξία

2. Τον ανταγωνισμό καθώς και μελέτη ως προς τα πρότυπα ποιότητας που τηρούν οι επιχειρήσεις

3. Εξέταση των λόγων που οι επιχειρήσεις σήμερα απαιτούν ένα ενιαίο μοντέλο

4. Καθορισμός των κανόνων για το επιχειρηματικό πρότυπο

5. Και τέλος δεσμευτική δήλωση για πλήρη εφαρμογή


Στο κλείσιμο του Δ’ μέρους γίνεται σαφέστατο πως σήμερα το επιχειρείν και η οικονομία είναι μπροστά σε μια πρόκληση πρωτόγνωρη, και σίγουρα απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που θα συνοδεύεται από έλεγχο καθώς και στόχευση στην ουσία του διεθνούς επιχειρείν.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan of Business

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page