top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Επιχειρήσεις και Αποδεκτά επιχειρηματικά πρότυπα. Μέρος Β’


Μέρος Β’


Α.2. Γιατί το επιχειρηματικό πρότυπο θεωρείται αναγκαίο για τη βιωσιμότητα


Σήμερα η συζήτηση περιστρέφεται σε θέματα που αφορούν τη Βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι γνωστό όμως πως η παγκοσμιοποίηση με τη μορφή που τη γνωρίσαμε δεν υπάρχει αλλά έρχεται μέσω μιας άλλης και τελείως διαφορετικής μορφής.


Σε αυτό συντελούν πολλά καίρια σημεία τα οποία κυρίως εντοπίζονται στα κριτήρια που επιλέγουν διεθνώς οι επιχειρήσεις στο να προβούν σε επενδύσεις αναλογικά σε χώρες στις οποίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σχετικά με ποιότητα και εξειδίκευση εργατικού δυναμικού καθώς και φορολογικών κινήτρων.


Ωστόσο, τα αποδεκτά επιχειρηματικά πρότυπα επιδιώκουν τη διεθνή ένωση καθώς και τη συνεχή και οργανωμένη μέτρηση της Οικονομίας, ώστε να αναγνωρισθεί διεθνώς η ανάγκη για ένωση του παγκόσμιου εμπορίου και της ανταλλαγής επιχειρηματικών προτύπων και εφαρμογών.


Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως οι παραδοσιακές έως και την αρχή της πανδημίας του covid-19 σχετικά με ανταγωνιστικές αναλύσεις απέδειξαν την ανάγκη αυτή, καθώς βασίζονταν σε βασικές διαδικασίες μέσα στους οργανισμούς και μεταφράζονταν θετικά ή αρνητικά στο πεδίο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και των διεθνών οικονομικών δεικτών.


Η καθιέρωση παρόλα αυτά ενός παγκοσμίου επιχειρηματικού προτύπου καθιστά την επιμέρους εγχώρια οικονομία ως μέρος μιας ενιαίας αλυσίδας η οποία θα φέρει ως χαρακτηριστικό της τη συνεχή και αναπτυσσόμενη καινοτομία η οποία θα προκληθεί από βιομηχανικούς και μη παράγοντες.


Η ανάπτυξη μιας τέτοιας προοπτικής σήμερα είναι εφικτή, καθώς η Διεθνής οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις οι οποίες δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά κοινωνικές και πολιτικές.


Η ελαστικότητα με την οποία ένα αποδεκτό επιχειρηματικό πρότυπο περιέχει καθώς και η εφαρμογή του θα αποτελέσει οδηγό για τον τρόπο ζωής των οργανισμών και των επιχειρήσεων και κυρίως θα προκαλέσει συγχωνεύσεις και εξαγορές διεθνώς.


Είναι κοινά αποδεκτό πως το επόμενο βήμα σχετικά με τον τρόπο με τον λειτουργούν οι επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα θεωρείται πως πρέπει να είναι η ανάλυση των διεθνών τάσεων με τρόπο ανταγωνιστικό ώστε να γίνει καλύτερη και αποδοτικότερη η πλήρης καταγραφή των κριτηρίων που επιβάλλουν σήμερα την Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση.


Ο ρυθμός των γεγονότων παγκοσμίως είναι ταχύτατος και αυτό οδηγεί πως εάν θελήσουμε να στρέψουμε τα βλέμματα στο μέλλον πρέπει να γίνουμε μέρος του παρόντος και όχι να ακολουθούμε τις εξελίξεις.


Το επιχειρηματικό αποδεκτό πρότυπο πρέπει να λειτουργεί ως πυρήνας, να έχει δηλαδή εκείνες τις ικανότητες να απορροφά την οποιαδήποτε διακύμανση των οικονομικών κύκλων και κυρίως να ακολουθεί συγκεκριμένες στρατηγικές.


Να κατευθύνει τη Διοίκηση σε ορθές αποφάσεις με βλέμμα μακροπρόθεσμο και στραμμένο στην αποτελεσματικότητα, τα οποία δυο αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την καθιέρωσή του.


Αν δούμε το Επιχειρηματικό Μοντέλο στρατηγικά τότε δεδομένο είναι πως διεθνώς η Οικονομία θα αποκτήσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες της.


Και αν τελικώς προσβλέπουμε σε αξιοποίηση πόρων με θετικές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής και κυρίως του τρόπου ζωής, τότε έγκυρα και έγκαιρα καλείται η παγκόσμια αγορά να καθορίσει παραμέτρους ώστε το επιχειρηματικό πρότυπο να αναπτυχθεί με χαμηλούς τόνους και κυρίως να γίνει αποδεκτό με στόχο τη σημαντική βελτίωση σήμερα στο κόστος των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της Διεθνούς οικονομίας.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan of Business

18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page