top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Επιχειρηματικό Περιβάλλον


Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Το επιχειρηματικό περιβάλλον ορίζεται ως μια δύναμη που επηρεάζει την οργανωτική απόδοση των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει εσωτερικά πολλούς παράγοντες και παρέχει ευκαιρίες και κινδύνους. Το επιχειρηματικό περιβάλλον επηρεάζεται από 2 είδη περιβάλλοντος το εσωτερικό και το εξωτερικό, τα οποία και θα αναλυθούν παρακάτω.


1. Το εσωτερικό περιβάλλον:


Ορίζεται ως το σύνολο των δυνάμεων ή των συνθηκών που είναι διαθέσιμες μέσα σε ένα περιβάλλον που επηρεάζουν την οργάνωση και τις επιχειρήσεις. Το εσωτερικό περιβάλλον περιλαμβάνει:


• Εργαζομένους:

Το επιχειρηματικό προσλαμβάνει εργαζομένους. Είναι ο κύριος εσωτερικός παράγοντας. Λειτουργεί στο εσωτερικό της επιχείρησης και μπορεί να ελέγχεται από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι διαφέρουν ως προς την ικανότητα, τη γνώση, την ηθική, και τη στάση και ούτω καθεξής. Όταν οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι έχουν διαφορά σε πεποιθήσεις, στη συνέχεια, μπορεί να προκύψει σύγκρουση. Το έργο της διοίκησης είναι να διαιρέσει το έργο και να αναθέσει το έργο στον κατάλληλο υπάλληλο και να χειριστεί το πρόβλημα.


• Μετόχους:

Η διαχείριση ασχολείται με πολλούς μετόχους. Οι μέτοχοι έχουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, τη δύναμη της διαχείρισης και δικαίωμα ψήφου. Η πραγματική διαχείριση του οργανισμού πραγματοποιείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των μετόχων και αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο. Τα διοικητικά συμβούλια έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη της διαχείρισης του οργανισμού. Παίζουν τον κύριο ρόλο στη διαμόρφωση των στόχων, των πολιτικών, των στρατηγικών της οργάνωσης, καθώς και την εφαρμογή τους.


• Οργανωτική δομή:

Βρίσκεται εντός του οργανισμού. Η διάταξη των διαφόρων εγκαταστάσεων, τα πρότυπα των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, η ευθύνη, η εξουσία και η επικοινωνία είναι η οργανωτική δομή. Περιλαμβάνει επίσης την εξειδίκευση και το εύρος του ελέγχου.


• Οργάνωση του πολιτισμού:

Τα σύνολα των αξιών βοηθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων να καταλάβουν το πώς λειτουργεί, τι θεωρεί, ποιες πολιτιστικές αξίες έχουν οι επιχειρηματικές δυνάμεις των επιχειρήσεων και ούτω καθεξής. Βοηθά στην κατεύθυνση των δραστηριοτήτων.


2. Εξωτερικό περιβάλλον:


Όλες οι δυνάμεις και οι καταστάσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την επιχείρηση ονομάζονται εξωτερικό περιβάλλον. Είναι ανεξέλεγκτοι παράγοντες, επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Βρίσκονται έξω από την επιχείρηση και επηρεάζουν την οργανωτική απόδοση.


Περιλαμβάνουν:


• Το οικονομικό περιβάλλον.

Δείχνει την κατάσταση της οικονομίας στην οποία δραστηριοποιείται η οργάνωση των επιχειρήσεων. Έχει συνεχή και μεγάλη επίδραση στην επιχείρηση. Περιλαμβάνει το εθνικό εισόδημα, την παραγωγή, τον πληθωρισμό, την αποταμίευση, τις επενδύσεις, την τιμή, τις δραστηριότητες της κυβέρνησης. Το επιχειρησιακό άτομο πρέπει να έχει σταθερό ρόλο σε αυτόν τον παράγοντα.


• Πολιτικό και νομικό περιβάλλον

Ορίζεται ως ένα πλήθος από κανόνες και κανονισμούς που καθορίζονται από την κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν τη ζήτηση της κυβέρνησης. Θα πρέπει να υπάρχει μη παραβίαση των κανόνων και από τη ρύθμιση της κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και θα πρέπει να παρέχουν βασικές πληροφορίες προς την κυβέρνηση.


• Κοινωνικό περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν καλό περιβάλλον, στο οποίο μια επιχείρηση μπορεί να καθιερωθεί. Το κοινωνικό περιβάλλον βοηθά επίσης στην παραγωγή ευκαιριών απασχόλησης.


• Τεχνολογικό περιβάλλον:

Ορίζεται ως η διαθέσιμη μέθοδος για τη μετατροπή των πόρων σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Μετατρέπει τα έξοδα σε έσοδα. Επηρεάζει τις επιχειρήσεις και βοηθά να αλλάξει το επίπεδο της εργασίας, των δεξιοτήτων, των προϊόντων και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία, και ανάπτυξη των επιστημονικών τεχνικών χωρίς το ιδανικό τεχνολογικό περιβάλλον.


Το επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα ειναι μπροστά σε μια πρόκληση και παράλληλα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο.


Σε μια Οικονομία η οποία ομολογουμένως πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα η Επιχείρηση πρέπει να εκμεταλλευτεί και τα 2 περιβάλλοντα και να διαμορφώσει το Αύριο του Επιχειρείν.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan Of Business Accounting Services and Seminars

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page