top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

EBIT, η σημασία του για την οικονομική πορεία της επιχείρησης


Τα κέρδη προ τόκων και φόρων είναι ένας υπολογισμός των λειτουργικών κερδών μιας επιχείρησης. Εξαιρεί συγκεκριμένα τους τόκους, που είναι χρηματοοικονομικό κόστος, και τους φόρους. Το υπολειπόμενο ποσό είναι μια προσέγγιση της τρέχουσας κερδοφορίας των λειτουργιών μιας επιχείρησης. Η έννοια είναι ευρύτερα γνωστή ως EBIT.


Η χρήση του EBIT αγνοεί τις οικονομικές επιπτώσεις των διαφορετικών κεφαλαιακών δομών των οντοτήτων σε έναν κλάδο και επικεντρώνεται στα λειτουργικά τους αποτελέσματα.


Ο τύπος για να υπολογιστεί το EBIT είναι όπως δηλώνει και το ακρωνύμιο : Μικτό κέρδος + Λοιπά έσοδα χρήσης- Έξοδα διοίκησης – Έξοδα ερευνών & ανάπτυξης – Έξοδα διάθεσής = Λειτουργικά Αποτελέσματα ( EBIT )


Επίσης μπορεί να εξαιρέσει και τα έσοδα από τόκους, καθώς αυτά δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Εάν ο υπολογισμός περιείχε και τους τόκους μια επιχείρηση θα ανέφερε υπερβολικό εισόδημα, καθιστώντας τα αποτελέσματά της μη συγκρίσιμα με εκείνα παρόμοιων εταιρειών.


Η χρήση του EBIT είναι σημαντική για την σωστή καθοδήγηση μιας εταιρείας διότι είναι δεδομένο το οποίο χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του EBIDTA, ωστόσο μπορεί να συμπεριλάβει στον υπολογισμό του και τους φόρους καθώς αυτοί είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης.


Γιώργος Εγγλεζάκης CEO Plan of Business

20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page