top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Business Model. Συμβολή και σημασία σε μια εποχή που αλλάζει


Στις διοικητικές συνεδριάσεις το ερώτημα τι θεωρείται επιχειρηματικό μοντέλο παραμένει συχνά σχετικά ασαφές. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι επειδή οι άνθρωποι των επιχειρήσεων έχουν μια διαισθητική κατανόηση των επιχειρηματικών μοντέλων. Κανονικά, δεδομένου ότι το επιχειρηματικό μοντέλο αποτυπώνει πώς μια επιχείρηση δημιουργεί κεφάλαιο ωστόσο, υπάρχει συχνά έλλειψη μιας πιο ακριβή και από κοινού κατανόηση τι ονομάζουμε τελικά ένα επιχειρηματικό μοντέλο.


Ωστόσο, μια τέτοια κοινή αντίληψη είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να έχουμε συζητήσεις υψηλής ποιότητας για το επιχειρηματικό μοντέλο και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δομή και τη φιλοσοφία του.


Όπως και άλλα μοντέλα το επιχειρηματικό μοντέλο είναι μια απλουστευμένη περιγραφή και αναπαράσταση ενός σύνθετου αντικειμένου του πραγματικού κόσμου. Περιγράφει τις πραγματικές συνθήκες με έναν τρόπο ώστε να αντιληφθούμε την ουσία του, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούμε με όλα τα χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητά του. Στην ίδια γραμμή σκέψης μπορούμε να ορίσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο ως μια απλοποιημένη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μια εταιρία λειτουργεί και δημιουργεί έσοδα.


Τα 9 βασικά ερωτήματα κατά τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι :


  1. Η πρόταση αξίας που προσφέρεται στην αγορά

  2. Το τμήμα των πελατών που καλύπτονται από την πρόταση αξίας

  3. Τα κανάλια επικοινωνίας και διανομής προκειμένου να προσεγγίσει η επιχείρηση τους πελάτες και να τους προσφέρει την πρόταση αξίας

  4. Οι σχέσεις που καθιερώθηκαν με τους πελάτες

  5. Οι βασικοί πόροι που απαιτούνται για να καταστεί το επιχειρηματικό μοντέλο εφαρμόσιμο

  6. Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου

  7. Οι βασικοί εταίροι και τα κίνητρά τους να συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό μοντέλο

  8. Οι ροές εσόδων που προκύπτουν από το επιχειρηματικό μοντέλο (που αποτελεί το μοντέλο των εσόδων)

  9. Η διάρθρωση του κόστους που προκύπτει από το επιχειρηματικό μοντέλο.


Το επιχειρηματικό μοντέλο αποτελεί ειδικά σήμερα μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην είσοδό τους στην ψηφιακή εποχή.


Καθώς οι οικονομικές συνθήκες θα μεταβάλλονται με σταθερή συχνότητα αυτό οδηγεί σε αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού μοντέλου, ώστε να μπορεί η εκάστοτε επιχείρηση να ακολουθήσει ή και να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις.


Ένα επομένως ευέλικτο και αναπτυσσόμενο διαρκώς επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να αντανακλά και τις προοπτικές της εγχώριας Οικονομίας, σε βαθμό τέτοιο ώστε να απορροφήσει κάθε αναπτυξιακή τάση της.


Σε μια περίοδο που οι αλλαγές γίνονται ταχύτατα το Επιχειρηματικό Μοντέλο οφείλει να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του παρόντος και των μελλοντικών προσδοκιών και τάσεων.


46 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page