top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τα κέντρα Κέρδους & Κόστους των επιχειρήσεων και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της οντότητας


Κάθε επιχείρηση πρέπει να διατηρεί έναν ισολογισμό, ο οποίος είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές καταστάσεις που οι επιχειρήσεις καταρτίζουν και χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση των οικονομικών επιδόσεων τους. Ο ισολογισμός καταγράφει όλα εκείνα τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού για την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε κέντρα κέρδους, κέντρα κόστους κτλ.


Ένα κέντρο κέρδους αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης που είναι σε θέση να αποφέρει έσοδα, ενώ επίσης, αναλαμβάνει και τα αντίστοιχα έξοδα, καθιστώντας δυνατό να υπολογιστεί το κέρδος του τμήματος ως αυτό να θεωρείται αυτόνομη μονάδα. Τα κέντρα κέρδους μπορεί να περιλαμβάνουν ένα γενικό ή ειδικό πεδίο στο οποίο λειτουργεί μια επιχείρηση ή μια συγκεκριμένη αγορά εφ 'όσον οι δαπάνες και τα έσοδα για την εν λόγω αγορά μπορούν να ξεχωριστούν από εκείνα που ισχύουν σε άλλες αγορές.


Σε αντίθεση με ένα κέντρο κέρδους, ένα κέντρο κόστους δεν λειτουργεί με την πρόθεση να αποφέρει έσοδα ή να δημιουργήσει άμεσα κέρδη. Παρόλα αυτά ένα κέντρο κόστους επιτρέπει τη δημιουργία εσόδων. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση λιανικής πώλησης κάθε κατηγορία προϊόντος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο κέρδους, ενώ η εξυπηρέτηση των πελατών και των ανθρώπινων πόρων είναι τμήματα που λειτουργούν ως κέντρα κόστους.


Η ωφέλεια ενός κέντρου κόστους ή ενός κέντρου κέρδους που κατέχει ή αναμένει να καταβάλει στο άμεσο μέλλον η επιχείρηση, παρουσιάζεται στον ισολογισμό της. Για ένα κέντρο κέρδους, τα στοιχεία του ισολογισμού μπορεί να περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία, όπως η απογραφή του προϊόντος, τα μετρητά, και τα κτίρια ή εγκαταστάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ οι υποχρεώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν τους φόρους και τους μισθούς των εργαζομένων. Το κέντρο κόστους συμβάλλει επίσης στα περιουσιακά στοιχεία και στις υποχρεώσεις στον ισολογισμό μιας επιχείρησης, ενώ ένα κέντρο κέρδους είναι σε θέση να διατηρεί δικό του ισολογισμό, μαζί με κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, για να δείξει την οικονομική θέση και την κερδοφορία του.


Το κέντρο κόστους και το κέντρο κέρδους είναι μόνο δύο από τις ταξινομήσεις που οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παρουσιάσουν ξεχωριστά τις δραστηριότητές τους, ενώ υπάρχουν και άλλες όπως το κέντρο επενδύσεων. Δεν είναι όλες όμως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «κέντρο κέρδους», δεδομένου ότι κάθε μέρος της επιχείρησης είναι αφιερωμένο στην παραγωγή κέρδους, είτε άμεσα είτε έμμεσα.


Η παρακολούθηση των κέντρων θεωρείται ότι είναι σημαντική διότι επιτρέπει στην επιχείρηση να είναι στην θέση να κατευθύνει τα κεφάλαια της σε εκείνες τις δαπάνες που θα τις αποφέρουν επιπλέον έσοδα, καθώς και αποφάσεις επενδύσεων υπολογίζοντας το ανάλογο κόστος.

875 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page