top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής


Ανακοινώσατε ήδη γενναία δέσμη μέτρων, υψηλού κόστους, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μέχρι πότε «αντέχουμε» χωρίς να αγγίξουμε το «μαξιλάρι» ασφαλείας;

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή. Το πότε και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο, αποτελεί συνάρτηση της χρονικής διάρκειας και της εξέλιξης του προβλήματος.

Μέχρι στιγμής, έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής που ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ. Πολύ περισσότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι στο 2% του ΑΕΠ. Και αυτά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επειδή όμως, αυτή τη στιγμή, η χρονική έκταση της κρίσης είναι ακόμη άγνωστη, απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός, μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις που υπονομεύουν τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια.

Οφείλουμε να διαχειριστούμε με σύνεση και προνοητικότητα όλα τα διαθέσιμα «όπλα», εγχώρια και ευρωπαϊκά. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν θα παρέλθει η τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, όταν μιλάμε για «μαξιλάρι ασφαλείας», εννοούμε τα 15,7 δισ. ευρώ, που λειτουργούν ως εγγύηση ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου προς τις αγορές, προκειμένου να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Και αυτό το ποσό διαφέρει από τα «ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε εμπορικές τράπεζες», τα οποία ανέρχονται περίπου σε 20 δισ. ευρώ, και τα οποία υπήρχαν και προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία αυξάνουν ή μειώνονται ανάλογα με τις εκδόσεις που κάνει το Κράτος, την εξυπηρέτηση του χρέους, το ύψος των εντόκων γραμματίων, την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ κ.ά.


Θα ζητούσε η Ελλάδα πιστωτική γραμμή από τον ESM; Θα μιλούσαμε για νέο μνημόνιο;

Οι συζητήσεις για τα πιθανά σχήματα στήριξης των κρατών-μελών της ευρωζώνης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη. Καμία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι δεν έχει ακόμα λάβει την τελική της μορφή, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης να δοθεί, σε όσες χώρες, το επιλέξουν τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής γραμμής του ESM. Πιστωτική γραμμή του ESM η οποία, με βάση το ισχύον πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί πριν από την υγειονομική κρίση, συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας, έκτακτης κατάστασης, που προκλήθηκε από μια συμμετρική, εξωγενή κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, σας διαβεβαιώ ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιλέξει τη βέλτιστη λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση της κρίσης και τους διαθέσιμους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους.


Φοβάστε μαζικά λουκέτα και απολύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση και η ισχύς των προστατευτικών μέτρων;

Ως Κυβέρνηση πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο δυνατό για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης, θέτοντας τις βάσεις, ώστε οι επιπτώσεις των εξαιρετικά δύσκολων σημερινών συνθηκών, να είναι παροδικές, όπως παροδική θα είναι και η παρούσα κρίση.

Για τον σκοπό αυτό, το «δίχτυ προστασίας» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διευρύνθηκε σημαντικά για τον τρέχοντα μήνα, καλύπτοντας πλέον 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους (8 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα), 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Αναγκαία προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.  

Η επόμενη ημέρα της κρίσης στην πραγματική οικονομία είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολη. Όσο περισσότερο διαρκεί η παρούσα δοκιμασία, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε μετά. Είναι, όμως, στο χέρι όλων μας –Κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων– να τα περιορίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, λειτουργώντας με γνώμονα την αλληλέγγυα συν-ευθύνη.


Έχει εξεταστεί μείωση μισθών στο Δημόσιο, πριν το καλοκαίρι, για περιορισμένο χρόνο;

Στον σχεδιασμό που έχουμε κάνει, και με βάση τον χρονικό ορίζοντα που έχουμε θέσει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση μισθού στο προσωπικό του δημόσιου τομέα.


Είναι οι διεργασίες αρκετά ώριμες για μια θετική απόφαση, αμοιβαία αποδεκτή, στο Eurogroup την Τρίτη;

Η Ευρώπη λειτουργεί μέσα από τη σύνθεση απόψεων, η οποία πολλές φορές απαιτεί χρόνο για να επιτευχθεί. Στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν και οι ανάλογες, δραστικές λύσεις, που θα εκπέμψουν μήνυμα αποφασιστικότητας, συνοχής και περαιτέρω ενίσχυσης της ενιαίας οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, επί τάπητος βρίσκονται τέσσερις επιλογές: μια μορφή δανεισμού από τον ESM, η περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η έκδοση ενός κοινού χρεογράφου από ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ενδιάμεση πρόταση για ένα προσωρινό κοινό ταμείο διάσωσης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις άλλων χωρών για την έκδοση κοινού χρεογράφου. Εκτιμώ πως θα καταλήξουμε σε έναν συνδυασμό των προτεινόμενων λύσεων.


Το μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στις 30 Απριλίου. Θα παραταθεί η προστασία;

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει αποδείξει ότι πράττει, την κατάλληλη στιγμή, τις κατάλληλες πολιτικές. Συνεπώς, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση με υπευθυνότητα και ευαισθησία.


Διαχειρίζεστε μια ιστορική κρίση. Ποια είναι, σήμερα, η μεγαλύτερή σας, προσωπική, αγωνία;

Να βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτό τον αγώνα που δίνουμε με το λιγότερο κοινωνικό, ατομικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Και να προχωρήσουμε στη μετα-κορονοϊό εποχή με τη δυναμική που είχαμε πριν. Με υπευθυνότητα, ενότητα και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε!


Ελληνική Δημοκρατία

Υπουργείο Οικονομικών

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page