top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού που καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα;


Η επανεξέταση των δεδομένων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων θεωρείτε ότι είναι σημαντική τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης για παράγοντες που επιδιώκουν να καθορίσουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης. Ο καθορισμός της οικονομικής ευρωστίας της επιχείρησης απαιτεί αρκετά περισσότερα από το να κοιτάξουμε απλά τον ισολογισμό, θα πρέπει να συνυπολογιστούν πληροφορίες σε σύγκριση με άλλα δεδομένα. Αυτοί οι υπολογισμοί μπορούν να συγκριθούν με τα αποδεκτά επιχειρηματικά πρότυπα ή δεδομένα από άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις.


  • Ρευστότητα

Συγκρίνοντας την αναλογία μεταξύ κυκλοφορούντος ενεργητικού και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης ή τη δυνατότητα της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το κυκλοφορούν ενεργητικό θα πρέπει συνήθως να μετατραπεί σε μετρητά εντός ενός έτους και να περιλαμβάνει τα μετρητά και τίτλους καθώς και αποθέματα και απαιτήσεις. Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι οι πληρωτέες υποχρεώσεις εντός ενός έτους. Οι τράπεζες γενικά θέλουν να δουν τουλάχιστον μια αναλογία 2-1 ή διπλάσια κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, αλλά οι αποδεκτές αναλογίες ενδέχεται να ποικίλλουν.

Απογραφή είναι η υπολόγισα αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού για μια επιχείρηση. Η αναλογία να πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα και οφείλεται στις διακυμάνσεις των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες μπορεί να μετατρέψουν απόθεμα σε μετρητά πιο γρήγορα από ό, τι οι άλλοι μπορούν να συλλέγουν απαιτήσεις.


  • Χρέος προς Ίδια Κεφάλαια

Ο λόγος του χρέους προς ίδια κεφάλαια συγκρίνει υποχρεώσεις με σύνολο των ιδίων κεφαλαίων. Αυτό δείχνει πόσο πολύ η εταιρία χρηματοδοτείται από το χρέος σε σχέση με το ποσό που χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια. Παρακολουθώντας αυτή την τιμή με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε τις αναπτυσσόμενες τάσεις. Αν η αναλογία αυξάνεται, η επιχείρηση θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο λόγω μεγάλου χρέους. Ωστόσο είναι ένας καλός δείκτης που παρουσιάζει την φερεγγυότητα των επιχειρήσεων ή της ικανότητάς της να συνεχίσει τις δραστηριότητές της μακροπρόθεσμα.


  • Απαιτήσεις - Κύκλος εργασιών

Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων διαιρείται με το συνολικό ποσό των εισπράξεων για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση συλλέγει 5.000,00€ σε μία εβδομάδα και έχει συνολικές απαιτήσεις των 20.000,00€, αυτή η επιχείρηση έχει κύκλο εργασιών των τεσσάρων εβδομάδων των απαιτήσεων. Εάν ο κύκλος εργασιών απαιτήσεων αυξάνεται, η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ένα πρόβλημα συλλογής των λογαριασμών της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα πληρωμής των υποχρεώσεων.


  • Δείκτης κάλυψης τόκων

Ο δείκτης κάλυψης τόκων δείχνει πόσο καλά η επιχείρηση μπορεί να καλύψει τις μελλοντικές δόσεις των δανείων της. Υπολογίζεται με την διαίρεση της συνολικής λειτουργικής ταμειακής ροής, που είναι τα κέρδη προ φόρων και τόκων, από το συνολικό ποσό των τόκων που καταβάλλονται για τα δάνεια των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο δείκτης κάλυψης τόκων. Μια αναλογία μεγαλύτερη από 3-σε-1 δείχνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να προβεί σε μελλοντικές πληρωμές. Αν η αναλογία πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει πάρα πολύ χρέος σε σχέση με το εισόδημά της.

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page