top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Οι παράγοντες που καθορίζουν τον αριθμό ημερών είσπραξης οφειλών


Ο υπολογισμός του μέσου αριθμού ημερών οφειλέτη που απαιτείται για να λάβει μια επιχείρηση τις πληρωμές από τους πελάτες της, μας παρουσιάζει τα εξής : Όσο μεγαλύτερος αριθμός ημερών αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση πρέπει να επενδύσει περισσότερα μετρητά σε λογαριασμό εισπρακτέου περιουσιακού στοιχείου, ενώ ένας μικρότερος αριθμός ημερών υποδηλώνει ότι η επιχείρηση επενδύει λιγότερα σε εισπρακτέους λογαριασμούς, και ως εκ τούτου διαθέτει περισσότερα μετρητά για άλλες χρήσεις.


Ο αριθμός των ημερών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ενδεικτικά είναι:


  • Οι πελάτες μπορεί να είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν μετά από έναν ορισμένο αριθμό ημερών, ανεξάρτητα από το τι απαιτεί η επιχείρηση ως όρους πληρωμής. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό όταν οι πελάτες είναι μεγάλες εταιρείες.


  • Μια εταιρεία μπορεί να προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε αντάλλαγμα για την πρόωρη πληρωμή, οπότε πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό το κόστος των εκπτώσεων.


  • Εάν μια εταιρεία εκδώσει εσφαλμένα τιμολόγια, μπορεί να χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να διορθωθούν και να πληρωθούν.


  • Εάν δοθεί υπερβολική πίστωση σε πελάτες που είναι σαφώς ανίκανοι να πληρώσουν, αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των ημερών και θα οδηγήσει την επιχείρηση σε περισσότερες διαγραφές επισφαλών χρεών.


  • Το ποσό των χρημάτων, ο χρόνος εκπαίδευσης και η τεχνολογία στα οποία μια επιχείρηση επενδύει βοηθούν το προσωπικό στο να συλλέγει έγκαιρα τις οφειλές.


Ο υπολογισμός των ημερών του οφειλέτη είναι:


(Εμπορικές απαιτήσεις ÷ Ετήσιες πωλήσεις πίστωσης) * 365 ημέρες = Ημέρες οφειλέτη


Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία έχει μέσες εμπορικές απαιτήσεις 5.000.000 ευρώ και οι ετήσιες πιστωτικές της πωλήσεις είναι 30.000.000 ευρώ, τότε οι ημέρες του οφειλέτη είναι 61 ημέρες.


Ο υπολογισμός είναι:


(5.000.000 ευρώ Εμπορικές απαιτήσεις ÷ 30.000.000 ευρώ Ετήσιες πωλήσεις πίστωσης) * 365 = 60,83 ημέρες οφειλέτη


Ο αριθμός των ημερών θα πρέπει να συγκριθεί με αυτόν των άλλων επιχειρήσεων στον ίδιο κλάδο για να διαπιστωθεί εάν είναι ασυνήθιστα υψηλός ή χαμηλός. Εναλλακτικά, το μέτρο μπορεί να συγκριθεί με εταιρείες συγκριτικής αξιολόγησης που βρίσκονται εκτός του κλάδου για τον καθορισμό αριθμό ημερών ως στόχος.


9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page