top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ο επαγγελματισμός και η Ηθική του οικονομικού επαγγέλματος ως συνέπεια των εξελίξεων της οικονομίας


Είναι γνωστό ότι το οικονομικό επάγγελμα και ειδικά με κατεύθυνση την Λογιστική υπόκειται σε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τον επαγγελματισμό και την ηθική με την οποία χαρακτηρίζεται, όπως και τα δυο ορίζονται από τον νόμο.


Όσοι απασχολούνται στον οικονομικό τομέα , οφείλουν ως καθήκον να ενεργούν με επαγγελματισμό και με γνώμονα το συμφέρον των πελατών – εργοδοτών τους και πάντοτε στα πλαίσια ορθής οικονομικής και φορολογικής συμπεριφοράς όπως αυτή ορίζεται από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους. Η κατανόηση άλλωστε του επαγγελματισμού είναι ζωτικής σημασίας και μέρος της οικονομικής εκπαίδευσης, από όπου και αυτή εάν παρέχεται.


Οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθεί ένας οικονομικός - λογιστής είναι γνωστό πως έχουν τυποποιηθεί σε μια σειρά από τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται οι οικονομικές καταστάσεις και των τρόπων με τους οποίους αναγνωρίζονται τα έσοδα και τα έξοδα και όσο αφορά επίσης την τήρηση των λογιστικών προτύπων, η οποία επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί με άψογο επαγγελματισμό. Εξαιτίας αυτού ο οικονομικός - λογιστής οφείλει να δημιουργεί αξιόπιστες εκθέσεις και να παρουσιάζει χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν άμεσα και να κατανοηθούν από ελεγκτές, επενδυτές ή και με όσους ασχολούνται γενικότερα στον οικονομικό τομέα.


Σημαντικό θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι ο επαγγελματισμός περιλαμβάνει τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για άριστο φορολογικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, πάντα στα πλαίσια του νόμου. Η συμβολή αυτή είναι σημαντική στον κύκλο της οικονομίας μιας χώρας όπως άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί.


Άξιο αναφοράς επίσης είναι οι ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του επαγγελματισμού στον τομέα της λογιστικής αλλά και γενικότερα εντός του οικονομικού τομέα. Η τήρηση της δεοντολογίας οφείλει να θεωρείται επιβεβλημένη για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των οικονομικών εκθέσεων καθώς με άλλων ζωτικής σημασίας ζητημάτων εάν θέλουμε να θεωρήσουμε την Λογιστική ως επιστήμη και ως κοινότητα.


Σημαντικό είναι το γεγονός επίσης ότι το οικονομικό - λογιστικό επάγγελμα βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση εξέλιξης λόγω νέων νόμων, τεχνολογικών εξελίξεων και εξαιτίας της προόδου της παγκοσμιοποίησης στον κόσμο της χρηματοδότησης η οποία θέτει τους δικούς της κανόνες στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων.


Ο νέος ρόλος επομένως του λογιστή ως οικονομικού συμβούλου είναι πως οφείλει να είναι άψογος επαγγελματίας, ενημερωμένος για τις νέες εξελίξεις στον κλάδο στον οποίο ανήκει και λόγω των νέων υπηρεσιών που αναζητούνται από τις επιχειρήσεις. Η συνεχής εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη και περιλαμβάνει την ανάγνωση οικονομικών ειδήσεων και μελετών, παρακολούθηση σεμιναρίων και μελέτη βιβλίων σχετικά με την λογιστική, την φορολογία, την χρηματοδότηση και το οικονομικό περιβάλλον γενικότερα.

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page