top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Λογιστικά Πρότυπα στη μετά Covid-19 εποχή


Ο σκοπός των λογιστικών προτύπων έχει άμεση σχέση με τον σκοπό της λογιστικής. Σήμερα κοιτάζοντας το λογιστικό επάγγελμα αντιλαμβάνεται κάποιος διαχρονικά ότι ασχολείτο με την ανάλυση των στοιχείων του ενεργητικού, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις οικονομικές επιδόσεις, την τήρηση αρχείων και πολλά άλλα.


Τα λογιστικά πρότυπα οφείλουν να παρέχουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, όμως με μια προϋπόθεση πως το λογιστικό επάγγελμα απαιτεί κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς θα αναφερθούν οι πληροφορίες.


Αυτός είναι ο σκοπός των λογιστικών προτύπων να παρέχουν καθοδήγηση στο λογιστικό επάγγελμα.

Τι μπορούν όμως να δώσουν τα λογιστικά πρότυπα. Καταρχήν επιτρέπουν στους λογιστές να παρέχουν πληροφορίες μέσω των οικονομικών καταστάσεων με τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητό από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να παρουσιάζονται με ακρίβεια, έτσι ώστε οι βασικές αποφάσεις να λαμβάνονται σωστά. Το άριστο λογιστικό πρότυπο είναι εκείνο που απλά ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην επιχείρηση.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα λογιστικά πρότυπα παρέχουν καθοδήγηση στον λογιστή με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία της επιχείρησης. Είναι καθήκον του λογιστή η παροχή οικονομικών πληροφοριών που είναι σχετικές, αξιόπιστες, ουδέτερες και συγκρίσιμες.

Η δυνατότητα της σύγκρισης των οικονομικών καταστάσεων είναι υψίστης σημασίας για το λογιστικό επάγγελμα. Επίσης, και για τους επενδυτές που συγκρίνουν τις πληροφορίες μεταξύ εταιριών.

Η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου εξασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις παίζουν με τους ίδιους κανόνες, καθιστώντας τη συγκρισιμότητα ευκολότερη.

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page