top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Κεφάλαιο Κίνησης και οι παράμετροι υπολογισμού.


Ως κεφάλαιο κίνησης θεωρούμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία. Ο υπολογισμός συνίσταται να χρησιμοποιείται σε διάφορες αναλογίες για την εκτίμηση της συνολικής ρευστότητας κάθε επιχείρησης. Φανερώνει δηλαδή την ικανότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων.

Ο υπολογισμός του κεφαλαίου κίνησης έχει ως εξής: Τρέχον ενεργητικό - Τρέχουσες υποχρεώσεις = Κεφάλαιο κίνησης

Το ποσό του κεφαλαίου κίνησης θεωρείται εύλογο να αλλάζει σε κάθε μέρα, καθώς παρουσιάζονται πρόσθετες λογιστικές συναλλαγές οι οποίες και καταγράφονται. Ωστόσο οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τα εξής για τον υπολογισμό του :

Α. Την πληρωμή μερισμάτων ως υποχρεώσεις σε χρηματικά διαθέσιμα καθώς και τις εξαγορές μετοχών. Εάν έχει υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση από το διοικητικό συμβούλιο να εκδώσει μερίσματα ή να αγοράσει μετοχές, είναι λογικό να αποκλειστούν αυτές οι υποχρεώσεις από το ταμειακό υπόλοιπο, καθώς τα χρηματικά αυτά διαθέσιμα δεν θα είναι πραγματικά διαθέσιμα για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Β. Σε συνέχεια λαμβάνουμε υπόψη τις μη εμπορικές απαιτήσεις. Αν μια επιχείρηση μπορεί να έχει χορηγήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως δάνεια προς υπαλλήλους της, για τα οποία μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι όροι αποπληρωμής, τότε αυτές οι απαιτήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία και έτσι θα πρέπει λογικά να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό.

Γ. Πεπαλαιωμένο απόθεμα σημαίνει ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να το μετατρέψει εύκολα σε χρήμα, και σε αυτή την περίπτωση στον υπολογισμό του κεφαλαίου κίνησης είναι πιο λογικό να συμπεριλάβουμε μόνο το ποσό που αποκομίζει η επιχείρηση μέσω καθεστώς προσφορών ή εκπτώσεων.

Δ. Εάν μια επιχείρηση συνηθίζει να μετακινεί το βραχυπρόθεσμο χρέος της όταν αυτό καθίσταται απαιτητό για πληρωμή, τότε αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε ως πραγματικά μια τρέχουσα υποχρέωση; Με την τακτική αυτή ωστόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το χρέος αυτό μπορεί να αποκλειστεί από υπολογισμό του κεφαλαίου κίνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, στην ουσία ο αρχικός τύπος υπολογισμού του Κεφαλαίου Κίνησης τροποποιείται.

Έτσι για παράδειγμα, η επιχείρηση Α έχει 100.000 ευρώ μετρητά, 500.000 ευρώ απαιτήσεις, 1.000.000 ευρώ απόθεμα και 200.000 ευρώ λογαριασμούς πληρωτέους. Σε μια απλοϊκή μορφή, αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός του κεφαλαίου κίνησης είναι:

100.000 Μετρητά + Απαιτήσεις 500.000 + Απόθεμα 1.000.000 - Υποχρεώσεις 200.000 = 1.400.000 κεφάλαιο κίνησης Σε συνέχεια και σύμφωνα με τους ανωτέρω παράγοντες , το Δ.Σ. δεσμεύετε να αγοράσει μετοχές 40.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης 20.000 ευρώ δανείων διαχείρισης στο ποσό των απαιτήσεων και 200.000 ευρώ αξία αποθέματος που είναι πιθανό να είναι ξεπερασμένο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πρόσθετες εκτιμήσεις, ο πραγματικός τελικός υπολογισμός του κεφαλαίου κίνησης είναι: 1.400.000 κεφάλαιο κίνησης πριν από τις προσαρμογές - 40.000 εξαγορά μετοχών - 20.000 διαχειριστικά δάνεια - 200.000 παρωχημένο απόθεμα = 1.140.000 Τελικό κεφάλαιο κίνησης

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page