top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ηγεσία. Στις επιχειρήσεις του αύριο και πώς αυτή επηρεάζει την κοινωνία


Ηγεσία, ένα θέμα πολύπλοκο αλλά και παράλληλα ενδιαφέρον προς ανάλυση. Ενδιαφέρον διότι εμπλέκονται έννοιες όπως : Προσωπικότητα, χαρακτήρας, κίνητρα.


Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και σύμφωνα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Παγκόσμια οικονομία, οι Ηγεσίες των επιχειρήσεων επιβάλλεται να αλλάξουν φιλοσοφία και προσανατολισμό.


Η νέα εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2020 έχει ποικίλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν άμεσα τους Ηγέτες των επιχειρήσεων.


Και τους επηρεάζουν διότι απλά οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους εισέρχονται σε μια πραγματικότητα άκρως ανταγωνιστική περισσότερο από ποτέ.


Τι περιλαμβάνεται σήμερα όμως στην επιχειρησιακή στρατηγική; Δυο έννοιες μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή : α. Διοίκηση και β. Ηγεσία.


Διοίκηση είναι η εκτέλεση αναγκαίων λειτουργιών για την επιτυχία των επιχειρήσεων και των στρατηγικών που αποφασίζονται. Ενώ Ηγεσία είναι το άθροισμα των ικανοτήτων να κατευθύνουν τα τμήματα των επιχειρήσεων και τα στελέχη τους προς την επίτευξη του αποτελέσματος.


Τι απαιτείται από τον Ηγέτη του σήμερα και του αύριο; Όραμα, προοπτική και κατεύθυνση. Σε μια εποχή που είναι φανερό πως η εξέλιξη της Κοινωνίας των ανθρώπων άλλαξε ανεπίστρεπτή ο Ηγέτης επιβάλλεται να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης.


Εξίσου σημαντικό και την επιχείρηση, την οικονομία και το εμπόριο, διότι χρειάζεται σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος ανθρώπους ηγέτες που όχι κάνουν τα πράγματα σωστά αλλά να κάνουν τα σωστά πράγματα.


Είναι φανερό πως αυτό ισχύει σε όλες τις δομές της κοινωνίας και έτσι ο Ηγέτης μιας επιχείρησης καλείται να λάβει μέρος στη νέα εξέλιξη της κοινωνίας σήμερα.


Ηγεσία σημαίνει όμως να μπορείς να μιλάς στην καρδιά και στο μυαλό των ανθρώπων, έτσι και όχι άδικα η Ηγεσία είναι η ικανότητα της συναίσθησης αλλά και η έννοια με ποιον τρόπο κυρίως καλείται ένας άνθρωπος να κάνει το ένα βήμα μπροστά.


Αν αξιολογήσουμε σήμερα την Ελλάδα ίσως τολμήσουμε να αποδεχτούμε την αντίθεση που παρατηρείται σύμφωνα με το παραπάνω.


Ηγεσία δεν είναι απλά κάτι που έχει ο άνθρωπος μέσα του είναι ο καθρέφτης της αντίληψης των διαπροσωπικών σχέσεων και θεωρείται ως η καθημερινή αλληλεπίδραση με κάθε άνθρωπο που ο Ηγέτης επιδιώκει αποτέλεσμα από αυτόν.


Στοιχεία Ηγέτη. Σημαντικά για την πορεία της κάθε επιχείρησης. Μόρφωση, εμπειρία, προσωπικότητα και σύστημα αξιών. Ηθική. Γνώση του αντικειμένου και κατανόηση των αναγκών του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.


Παράγοντες που επηρεάζουν τελικά την αποτελεσματική ηγεσία είναι η οικονομική πρόοδος της χώρας, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνική αλληλεπίδραση ως διαδικασία πολιτικής.


A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way. —John Maxwell

248 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page