top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η χρηματοδότηση ως επιχειρηματικό εργαλείο


Οι ταμειακές ροές της επιχείρησης δεν είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης της ευημερίας της, είναι επίσης ένα μέσο για να ολοκληρωθεί μια σειρά επιχειρηματικών στόχων. Για παράδειγμα, οι ταμειακές ροές μπορούν να καθορίσουν αν μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει επιπλέον αποθέματα για την κάλυψη απρόβλεπτης ζήτησης, να επενδύσει σε νέες ευκαιρίες ή να επεκτείνει την πίστωση σε μεγάλους πελάτες.


Όμως, λόγω του χρόνου που απαιτείται από μια εταιρεία να μετατρέψει τις πωλήσεις σε μετρητά στην περίπτωση αυτή, μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω ενεχύρου εισπράξεων τιμολογίων ή εισπράξεων πιστωτικών καρτών.


Η χρηματοδότηση αυτή θεωρείται ως μια πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές μορφές δανεισμού ή στη χρηματοδότηση των κεφαλαίων τους. Η χρηματοδότηση εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, όπως η εξαγορά των αποθεμάτων για την κάλυψη εποχικής ζήτησης, τη χρηματοδότηση για επέκταση σε νέες αγορές και την κάλυψη των απαιτήσεων μισθοδοσίας.


Κατά την παροχή μια τέτοιας χρηματοδότησης, ο δανειστής αποκτά τα τιμολόγια που εκδίδονται στους πελάτες που χρησιμεύουν ως πρόσθετη εγγύηση και, σε αντάλλαγμα, χορηγεί κεφάλαιο στον δανειολήπτη ίσο με το 70 έως 80 τοις εκατό της αξίας. Ο δανειστής κανονικά οφείλει να μεριμνήσει για την είσπραξη των τιμολογίων που είναι ενεχυριαζόμενα στην τράπεζα και να προωθήσει κατόπιν τις εισπράξεις στην επιχείρηση.


Μια εταιρία χρησιμοποιεί ένα δάνειο ως κεφάλαιο κίνησης για να πληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, όπως μισθοδοσία και λοιπές υποχρεώσεις. Για να χορηγήσει το δάνειο, ο δανειστής απαιτεί συχνά εξασφαλίσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων. Σε αντάλλαγμα, ο δανειολήπτης λαμβάνει είτε μια γραμμή πίστωσης από την οποία δανείζεται ανάλογα με τις ανάγκες.


Οι όροι της χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και του ποσοστού συμμετοχής, εξαρτώνται από παράγοντες όπως το ποσό του δανείου, τα ετήσια έσοδα των πωλήσεων της εταιρείας και την πιστωτική ιστορία του δανειολήπτη.


Ο χρόνος επεξεργασίας αυτής της χρηματοδότησης είναι σχετικά μικρός. Όταν χορηγείται μια τέτοια χρηματοδότηση, η επιχείρηση λαμβάνει τις αξίες των τιμολογίων πριν προβούν οι πελάτες σε εξόφληση, γεγονός που επιταχύνει τις ταμειακές ροές της εταιρείας.


Επιπλέον, ο οφειλέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών φόρου ή πρόσθετες αγορές αποθεμάτων για να επωφεληθεί από τις εμπορικές εκπτώσεις. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επιλογές χρηματοδότησης, που θα μπορούσαν να απαιτούν πρόσθετη ασφάλεια, με τη μορφή των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, η ασφάλεια μια τέτοιας χρηματοδότησης είναι τα έσοδα των πωλήσεων της εταιρείας.


Εξίσου σημαντικό, η χρηματοδότηση αυτή δεν είναι δάνειο και, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει τις οικονομικές σχέσεις μιας εταιρίας, όπως ο λόγος του χρέους προς ίδια κεφάλαια.


22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page