top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η παγκόσμια και Ελληνική οικονομία στο στρατηγικό προσκήνιο


Τι θεωρούμε αλλαγή. Πρόκειται για τη μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη ή μετάβαση από μια συγκεκριμένη συνθήκη σε μια διαφορετική. Ουσιαστικά η διαδικασία αλλαγής γίνεται αφού αρχικά προσδιοριστούν οι συνθήκες που την καθιστούν απαραίτητη ή αναγκαία.


Θεωρείται πως αρχικά επιβάλλεται να δοθεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής το οποίο θα αποσαφηνίζει ουσιαστικά τους όρους και τους κανόνες. Ειδικά εφόσον επικρατούν έκτακτες συνθήκες αυτό που έχει πρωταρχικό ρόλο είναι η ποιότητα των αντανακλαστικών στην προσαρμογή η οποία εδώ μπορεί να χαρακτηριστεί και απότομη.


Αντικειμενικά κάθε οργανισμός ή επιχείρηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αλλαγή. Η αλλαγή όπως και να χαρακτηρίζεται κατ’ ουσία επιφέρει μεταβολές ολικά στη λειτουργία και δομή των οργανισμών και των επιχειρήσεων, αλλά το κυριότερο είναι τις υποχρεώνει σε επανατοποθέτηση της θέσης τους.


Η λειτουργία ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα και αυτό που μετράει είναι η αποτελεσματικότητα της και κατά πόσο αυτή προκαλεί την υιοθέτηση μεθόδων και τεχνικών που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων, όπως αυτοί έχουν τεθεί.


Φυσικά, οι αλλαγές προκαλούνται από μια σειρά παραγόντων και οδηγούν ακόμα σε αναδιάταξη την Οικονομία και προκαλούν την οριστική ανακατεύθυνση της, ειδικά σε όταν οι αλλαγές είναι μεγαλύτερης κλίμακας και επηρεάζουν χώρες και οικονομίες παγκόσμια.


Η παραγωγική διαδικασία της Ελληνικής οικονομίας επομένως οφείλει να οδηγείται από τις παγκόσμιες εξελίξεις και συγκεκριμένα να επιδιώξει να ανταγωνιστεί τις αποδόσεις αυτών των οικονομιών.


Αυτό για να μπορέσει αρχικά να πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα είναι ο εκσυγχρονισμός, η κοινωνική αποδοχή της και οι κατάλληλες αντιδράσεις σε περιόδους που δε χαρακτηρίζονται από μακρά οικονομική σταθερότητα.


Η διάρθρωση της οικονομίας έχει όμως σαν αποτέλεσμα ειδικά σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον είτε να λειτουργήσει θετικά είτε αρνητικά. Ακριβώς βασιζόμενοι σε αυτό, η ανάπτυξη, το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, η ουσιαστική κατεύθυνση της εκπαίδευσης σε επαγγέλματα που σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη, αλλά και η μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, είναι μερικά θέματα που καλούνται προς επίλυση.


Οι αλλαγές είναι όπως έχει διαπιστωθεί ταυτόχρονες, δυναμικές και απαιτούν τη στρατηγική προσέγγιση τόσο των Διοικήσεων των επιχειρήσεων όσο και της ίδιας της Ελληνικής Οικονομίας.


Η εισαγωγή αλλαγών είναι το στοίχημα των ημερών σήμερα και αύριο.


Γιώργος Εγγλεζάκης

Owner & CEO

Plan Of Business Accounting Services and Seminars

38 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page