top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία του ποσοστού των εκκρεμών πωλήσεων σε ημέρες


Αποτελεί γεγονός ότι θεωρείται σημαντικό για κάθε επιχείρηση να μπορεί να συλλέγει σχετικά γρήγορα τις απαιτήσεις από τις πωλήσεις.


Ωστόσο από το παραπάνω προκύπτει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κυρίως και η μέτρηση των εκκρεμών πωλήσεων σε ημέρες. Ο υπολογισμός αυτός αναφέρεται ως ο μέσος αριθμός ημερών κατά τις οποίες οι απαιτήσεις παραμένουν εκκρεμείς ως προς την είσπραξη τους.


Ο υπολογισμός χρησιμοποιείται κυρίως για να φανερώσει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που γίνονται για την είσπραξη των απαιτήσεων από πωλήσεις και συγκεκριμένα παρουσιάζει την πιστωτική πολιτική της επιχείρησης (όρους) καθώς και των προσπαθειών σύμφωνα με αυτή για τις εισπράξεις.


Επίσης οι εκκρεμείς πωλήσεις ημερών μπορούν να υπολογιστούν και για ένα μοναδικό πελάτη και αναλόγως το αποτέλεσμα, αυτό μας παρουσιάζει ενδεχόμενο πρόβλημα ταμειακών ροών για την επιχείρηση – πελάτη και ειδικά την προσπάθεια που καταβάλλει επεκτείνει το χρονικό διάστημα εξόφλησης τιμολογίων.


Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ένας απόλυτος αριθμός ημερών εκκρεμών πωλήσεων που να αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ή κακή διαχείριση ως προς την είσπραξη απαιτήσεων, καθώς το ποσοστό αυτό ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενο της επιχείρησης και τους όρους πληρωμής. Γενικά όμως, ένα ποσοστό 25% αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για βελτίωση στην δυνατότητα εισπράξεων. Αντίθετα, ένα ποσοστό που είναι πολύ κοντά στους όρους πληρωμής που συμφωνούνται πιθανώς δηλώνει ότι η πιστωτική πολιτική της επιχείρησης είναι πολύ αυστηρή. Ο τύπος για τις εκκρεμείς πωλήσεις ημερών είναι: (Εισπρακτέοι λογαριασμοί ÷ Ετήσια έσοδα) × Αριθμός ημερών του έτους Ο υπολογισμός θετικό είναι να υπολογίζεται κάθε μήνα και να παρακολουθείται σε γραμμή τάσης διότι εκεί η Διοίκηση μελετά την κάθε αλλαγή στην ικανότητα της επιχείρησης να συλλέγει τις απαιτήσεις πωλήσεων από τους πελάτες της. Εάν μια επιχείρηση είναι εποχιακή, γίνεται σύγκριση μέτρησης με την αντίστοιχη μέτρηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους.


Το ποσοστό των εκκρεμών ημερών πωλήσεων θεωρείται ως μια χρήσιμη μέτρηση για έναν καθώς καθορίζει την πιστωτική και τιμολογιακή πολιτική και χαράσσει στρατηγικές είσπραξης απαιτήσεων και κυρίως αποτελεί σημείο ανάλυσης για υποψήφιους επενδυτές.

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page