top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ζητήματα που προκύπτουν από το Κεφάλαιο Κίνησης


Σε κάθε επιχείρηση συναντάμε αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης, η οποία ορίζεται ως η διαφορά στο καθαρό ποσό του κεφαλαίου κίνησης από τη μία λογιστική περίοδο στην επόμενη. Στόχος της διοίκησης είναι να μειώσει τυχόν ανοδικές αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης, ελαχιστοποιώντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση.


Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης ορίζεται ως το κυκλοφορούν ενεργητικό μείον τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Έτσι, εάν το καθαρό κεφάλαιο κίνησης στα τέλη ενός μηνός είναι 150.000 ευρώ και είναι 200.000 ευρώ στα τέλη του επομένου, τότε η αλλαγή στο κεφάλαιο κίνησης παρουσιάζει αύξηση της τάξεως των 50.000 ευρώ.


Η επιχείρηση τότε καλείται να πρέπει να βρει έναν τρόπο χρηματοδότησης αυτής της αύξησης του ενεργητικού του κεφαλαίου κίνησης, εκμεταλλευόμενη μιας από τις ακόλουθες επιλογές χρηματοδότησης:

  • Πώληση μετοχών

  • Αύξηση κερδών

  • Πώληση περιουσιακών στοιχείων

  • Δημιουργία νέας δανειακής σύμβασης

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που ενδέχεται να προκαλούν αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης:


1. Μια εταιρεία η οποία ενισχύει την πιστωτική της πολιτική, θα μειώνει το υπόλοιπο των απαιτήσεων που εκκρεμούν. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να υπάρξει αντισταθμιστική μείωση των καθαρών πωλήσεων. Μια χαλαρότερη πιστωτική πολιτική έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.


2. Μια πιο επιθετική πολιτική είσπραξης θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα πιο γρήγορες εισπράξεις, οι οποίες μειώνουν το συνολικό ποσό των προς είσπραξη λογαριασμών. Αυτή θεωρείται ως μια πηγή χρηματικών διαθεσίμων. Μια λιγότερο επιθετική πολιτική συλλογής απαιτήσεων έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.


3. Μια εταιρεία μπορεί να επιλέξει να αυξήσει τα επίπεδα αποθεμάτων της, προκειμένου να βελτιώσει το ποσοστό εκπλήρωσης των παραγγελιών της. Αυτό θα αυξήσει την επένδυση αποθέματος και έτσι χρησιμοποιεί κεφάλαια για την αγορά αποθέματος. Η μείωση των επιπέδων αποθέματος έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.


4. Μια εταιρεία διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές της για μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής. Αυτή η τακτική θεωρείται ως μια πηγή κεφαλαίων, αν και οι προμηθευτές ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές ως αντιστάθμισμα. Η μείωση των περιόδων πληρωμής παρουσιάζει το αντίστροφο αποτέλεσμα.


5. Εάν μια εταιρεία αναπτύσσεται γρήγορα, αυτό απαιτεί μεγάλες αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης από μήνα σε μήνα, καθώς η επιχείρηση πρέπει να επενδύει. Αυτό απαιτεί μια σημαντική χρήση κεφαλαίων ζήτημα που μπορεί να μειωθεί με αντίστοιχη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.


Η παρακολούθηση των αλλαγών στο κεφάλαιο κίνησης είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του οικονομικού τμήματος, και μπορεί να αλλάξει τις πρακτικές της εταιρείας σε βελτιωμένα επίπεδα κεφαλαίου κίνησης.


Επίσης σημαντικό θεωρείται πως πρέπει να κατανοήσουμε τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης από την άποψη της πρόβλεψης ταμειακών ροών, έτσι ώστε μια επιχείρηση να μην αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη ζήτηση για χρηματικά διαθέσιμα.


12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page