top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Είναι οι Συσσωρευμένες αποσβέσεις λογαριασμός εξόδου ή ένας λογαριασμός περιουσιακού στοιχείου;


Σύμφωνα με την έννοια του ιστορικού κόστους, τα περιουσιακά στοιχεία αναγνωρίζονται και παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις με βάση το ποσό που καταβλήθηκε κατά το χρόνο της απόκτησης τους. Και το ποσό αυτό παραμένει αμετάβλητο για τα επόμενα χρόνια για να επιτραπεί στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων να γνωρίζουν την τιμή στην οποία αγοράστηκε το περιουσιακό στοιχείο. Η βασική πρόθεση, επομένως, είναι να διατηρηθούν οι πληροφορίες σχετικά με το κόστος (ιστορικό κόστος).


Δεύτερη σχετική έννοια που πρέπει να εξεταστεί είναι η απομείωση. Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε στην έννοια της Απόσβεσης η οποία είναι η συστηματική κατανομή του κόστους του περιουσιακού στοιχείου τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του. Η βασική πρόθεση για να αναγνωριστεί η απόσβεση είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των πληροφοριών κάτι που γίνεται με τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων στο τέλος κάθε λογιστικής περιόδου.


Σύμφωνα με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το κόστος του περιουσιακού στοιχείου αντιπροσωπεύει την τιμή στην οποία αγοράστηκε και οι αποσβέσεις αντιπροσωπεύουν την αξία του κόστους κατά συγκεκριμένη περίοδο.


Οι αποσβέσεις είναι η μείωση της αξίας, ως εκ τούτου, ακολουθεί πίστωση λογαριασμού του ενεργητικού. Με αυτό τον τρόπο, το καθαρό αποτέλεσμα θα αναφερθεί στην κατάσταση της οικονομικής θέσης και θα δείχνει την πραγματική αξία του περιουσιακού στοιχείου κατά το τέλος της λογιστικής περιόδου. Καταγράφοντας την απομείωση κατά τέτοιο τρόπο το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων δε θα γνωρίζουν την αξία στην οποία το περιουσιακό στοιχείο αρχικά είχε αγοραστεί.


Σε αυτή την περίπτωση, αντί να πιστώσουμε λογαριασμό ενεργητικού δημιουργούμε ένα ξεχωριστό λογαριασμό και το πιστωτικό αποτέλεσμα των αποσβέσεων καταγράφεται σε αυτό το νέο λογαριασμό που ονομάζεται Συσσωρευμένες Αποσβέσεις. Ο λογαριασμός συσσωρευμένες αποσβέσεις δεν είναι ένας προσωρινός λογαριασμός και συνεπώς δε θα κλείσει στο τέλος του έτους.


Ο λογαριασμός του ενεργητικού παραμένει αμετάβλητος και η δαπάνη της απόσβεσης καταγράφεται στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, αλλά στον ισολογισμό στο τέλος του έτους το υπόλοιπο του σωρευμένου λογαριασμού αποσβέσεων αφαιρείται από τον λογαριασμό του ενεργητικού. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι οι εξής :


• Αξία αγοράς του περιουσιακού στοιχείου

• Λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων


Οι συσσωρευμένες αποσβέσεις από μόνες τους δεν είναι λογαριασμοί εξόδων αλλά λογαριασμοί ενεργητικού πιστωτικής φύσης, δηλαδή ένας αντίστροφος λογαριασμός του ενεργητικού.


5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page