top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Αναλογία Κύκλου Εργασιών Περιουσιακών στοιχείων και η Σημασία της σε επενδυτικές αποφάσεις


Η αναλογία κύκλου εργασιών των περιουσιακών στοιχείων βοηθά στο να γίνει κατανοητό το  πόσο παραγωγική είναι μια επιχείρηση. Με λίγα λόγια, αποκαλύπτει πόσα έσοδα η παράγονται σύμφωνα με την αξία των περιουσιακών στοιχείων – τα οποία είναι τα κτίρια , ο εξοπλισμός, μετρητά στην τράπεζα, λογαριασμοί εισπρακτέοι και τα αποθέματα.


Για τον υπολογισμό της αναλογίας του κύκλου εργασιών των περιουσιακών στοιχείων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως ένα έτος ή ένα τέταρτο, διαχωρίζουμε τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις για την περίοδο από το μέσο συνολικό ενεργητικό για το χρονικό διάστημα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να καθοριστεί ο κατά μέσος όρος του συνόλου του ενεργητικού είναι απλά να προστεθεί η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων κατά την έναρξη της περιόδου στην αξία του τέλος της περιόδου και διαιρούμε με 2. Έτσι, εάν η εταιρεία σας ξεκίνησε το έτος με  100.000 ευρώ σε αξία περιουσιακών στοιχείων και τελείωσε με  110.000 ευρώ, το συνολικό μέσο ενεργητικό σας θα είναι  105.000. Αν έσοδα από πωλήσεις για το έτος ήταν 500.000 ευρώ , τότε δείκτης κύκλου εργασιών περιουσιακών στοιχείων είναι: 500.000 ευρώ διαιρούμενο με  105.000 ευρώ το οποίο ισούται με 4,76. Μια αναλογία του κύκλου εργασιών των περιουσιακών στοιχείων του 4,76 σημαίνει ότι κάθε  1 ευρώ αξίας περιουσιακών στοιχείων παράγει  4.76 ευρώ αξία εσόδων.


Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη η αναλογία τόσο το καλύτερο. Αλλά η αναλογία εξαρτάται από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών όπως μια οικονομική συμβουλευτική εταιρεία, δεν απαιτεί πολλά φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως, ας πούμε, μια εταιρεία διανομής που πρέπει να διατηρεί ένα στόλο οχημάτων.


Η απόδοση του ενεργητικού υπολογίζει πόσο καλά μια εταιρεία χρησιμοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να παράγει κέρδος, όχι μόνο ωστόσο από τις πωλήσεις. Ο τύπος για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων είναι καθαρά έσοδα προς μέσο ετήσιο σύνολο περιουσιακών στοιχείων.


Παρατηρούμε ότι αν πολλαπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών των περιουσιακών στοιχείων (πωλήσεις διαιρείται δια Μέσος όρος συνόλου ενεργητικού) με περιθώριο κέρδους (καθαρά έσοδα δια πωλήσεις), προκύπτουν καθαρά Έσοδα δια με μέσος όρος συνόλου ενεργητικού - με άλλα λόγια, προκύπτει η απόδοση των στοιχείων του ενεργητικού.


Ο υπολογισμός θεωρείται βασικός διότι μέσω του αποτελέσματος εξετάζεται προσεκτικά η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας της σύνδεσης με τον κύκλο εργασιών.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page