top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τίτλοι κτήσης: Πλαφόν 210 ευρώ στις εισφορές αναδρομικά από το 2020


Τίτλοι κτήσης: Πλαφόν 210 ευρώ στις εισφορές αναδρομικά από το 2020

Μαίρη Λαμπαδίτη,

4/9/2021


Η θέσπιση εισφοράς με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ για τους αμειβόμενους με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) - πρώην Τίτλους Κτήσης, πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (δείτε εδώ) και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.


Ο χρόνος ασφάλισης για τους εν λόγω επαγγελματίες προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.


Αποσαφηνίζεται επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση των παραστατικών για προφανείς μισθωτές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.


Τίθεται ανώτατο όριο στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς ίσο με την πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη-μισθωτών, δηλαδή ίσο με 155 ευρώ για κύρια ασφάλισης και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ, ρύθμιση που στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.


Η ρύθμιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αμειβομένων με ΠΠΥ εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια (από τον νόμο Βρούτση) με αποτέλεσμα οι εισφορές να πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά. Δηλαδή, η επεξεργασία θα ξεκινήσει από τα παραστατικά που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να εναρμονιστεί η παρακράτηση εισφορών μέσω παραστατικών με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.


Επιπλέον, η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 θα πραγματοποιηθεί με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τη διάταξη το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στα 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.


Υπενθυμίζουμε ότι το πλαφόν για την απόδειξη δαπάνης είναι έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.ης χορηγείται και στην περίπτωση της διαθεσιμότητας και της ετοιμότητας εργασίας.


Πηγή : www.nextdeal.gr

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page