top of page

Η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης του Ιδιωτικού τομέα


Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και σε μια Ευρώπη η οποία μεταλλάσσεται Οικονομικά – Πολιτικά και Κοινωνικά, είναι σωστό να θεωρήσουμε πως η ανάπτυξη της θα πραγματοποιηθεί με την ουσιαστική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων του Ιδιωτικού τομέα.


Αυτό δεν απαγορεύει και την συμμετοχή στο πλάνο επενδύσεων και την συνεργασία Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα, καθώς η ευρύτερη αξιολόγηση της Οικονομίας σήμερα επιβάλλει ανοιχτούς ορίζοντες διότι είναι φανερή η επίδραση αυτών των συνεργιών στο Κοινωνικό σύνολο.


Εξαιτίας του πολέμου έχουν γίνει ανακατατάξεις με αποτέλεσμα να απαιτείται σύνεση στη διαχείριση των κεφαλαίων και πραγματική διοχέτευση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις και συνεργασίες που συνολικά η σχέση κόστους και ωφέλειας επιδρά θετικά στην Οικονομία και στο Α.Ε.Π.


Στο σημείο αυτό σημαντικό είναι να τονίσουμε πως το διεθνές επιτόκιο δανεισμού της χώρας βοηθά στη παρούσα φάση και λόγω Ευρώπης σε μια πρώτη θετική εκτίμηση της πορείας του επενδυτικού προγράμματος καθώς και στην συνολική αποτύπωση των κριτηρίων με τα οποία πρέπει οι επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα να επιλέγονται προς ενίσχυση κεφαλαίων.


Αυτή όμως την χρονική περίοδο είναι σίγουρο πως βιώνει η Ελληνική οικονομία μια αδιαφανή αβεβαιότητα και αυτό μόνο ως προς την σχέση χρέους και εμπορικού ισοζυγίου παράλληλα με το συνολικό ιδιωτικό χρέος.


Η αξιολόγηση ενός αναπτυξιακού πλάνου λαμβάνει ή πρέπει να λάβει σοβαρά την παραπάνω σχέση. Διότι στη παρουσίαση θετικών ή αρνητικών δεδομένων στην Διεθνή Οικονομία, το πλάνο οφείλει να προσαρμόζεται αναλόγως.


Η ανάλυση όμως προχωρά και σε στάδιο μελέτης της συνολικής διαχείρισης των ταμειακών ροών που εισρέουν στην εθνική Οικονομία και με ποιον τρόπο αυτά αξιοποιούνται.


Η αξιολόγηση εδώ είναι 2 ειδών. Κοινωνική και Οικονομική. Φανερά λοιπόν σήμερα η Οικονομία της χώρας δεν χρειάζεται μόνο ενίσχυση από ξένες επενδύσεις που σαφώς είναι απόλυτα απαραίτητες και αναγκαίες αλλά χρειάζεται να ενισχύσει με την σειρά της το Κοινωνικό σύνολο ώστε η συνεισφορά του αναπτυξιακού πλάνου με ημεδαπές και ξένες επενδύσεις και με την κατάλληλη με κριτήρια ενίσχυση των επιχειρήσεων να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.


Ωστόσο τα κριτήρια ενίσχυσης δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι η συμβολή στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, στη διαμόρφωση άριστα εκπαιδευμένου στελεχιακού δυναμικού επιχειρήσεων και συμβολή στην Καινοτομία.


Το ζήτημα είναι πλέον εάν η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε μια νέα αναπτυξιακή αναδιαμόρφωση της Κοινωνίας ευρύτερα εκτός από την Οικονομική, με άλλα λόγια πρώτα ο άνθρωπος.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan of Business

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page