top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η ανάγκη για νέες λογιστικές προσεγγίσεις και η εφαρμογή νέων μοντέλων


Το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, θα σημάνει την έναρξη μια νέας εποχής για την ανθρωπότητα, ταυτόσημη με εκείνη της βιομηχανικής επανάστασής του 18ου αιώνα.


Η οικονομική ιστορία που ήδη γράφεται επηρεάζει σαφέστατα όλες τις επιστήμες και εξειδικευμένα εκείνες που έχουν άμεση σχέση με την Οικονομική επιστήμη.


Η εποχή ωστόσο σηματοδοτείται από σειρά γεγονότων δυσάρεστων για τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο, παρόλα αυτά δίνει ευκαιρίες.


Η λογιστική αποτελεί την επιστήμη εκείνη ανάλυσης των δεδομένων και παρουσίασης της σωστής ή και της λάθος κατεύθυνσης που μια επιχείρηση έχει πάρει.


Η ουσία της όμως δεν είναι αυτή αποκλειστικά. Η νέα λογιστική προσέγγιση δηλαδή η μελέτη και εισαγωγή νέου λογιστικού προτύπου – μοντέλου, εδώ αναφέρεται ως Διαφορική Λογιστική.


Τι είναι όμως διαφορική λογιστική; Το περιεχόμενο της διαφορικής ανάλυσης απαιτεί από τον επιχειρηματία να σκεφτεί όλες τις πιθανές λύσεις που αφορούν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ευκαιρία και να καθορίσει ακριβώς ποια είναι η πιο αποδοτική. Σε αυτό βοηθάει η ανάλυση του κόστους καθώς και τα πιθανά έσοδα από την επιλογή που τελικώς θα κάνει ο επιχειρηματίας.


Σε τι βοηθάει όμως η λογιστική διαδικασία σε αυτό ; Η λογιστική διαδικασία βοηθά στο να μπορέσει ο επιχειρηματίας να αποφύγει λανθασμένες κινήσεις που ενώ φαίνονται επικερδείς στην πραγματικότητα δεν είναι όμως διότι μεταφέρουν περισσότερο κόστος ή τελικώς παράγουν λιγότερα κέρδη από το αναμενόμενο. Στην ουσία η λογιστική διαδικασία βοηθά προς τη σωστή λήψη αποφάσεων από πλευράς διοίκησης της επιχείρησης.


Η διαφορική ανάλυση είναι ένα μέρος της λογιστικής πράξης κατά την οποία θα πρέπει η διοίκηση να αγνοήσει το κόστος το οποίο δεν αλλάζει ανεξάρτητα στο τέλος ποια λύση θα επιλεχθεί.


Η διαφορική ανάλυση εσόδων εστιάζει σε εναλλακτικές λύσεις. Η ανάλυση απόκλισης εσόδων χρησιμοποιεί λογιστικές μεθόδους να κάνουν τα αποτελέσματα περισσότερο διαφανή.


Συνδυάζοντας το διαφορικό κόστος και τις αναλύσεις των εσόδων επιτρέπεται σε μια επιχείρηση να καταλήξει σε μια συνολική στρατηγική. Η διαφορική ανάλυση μπορεί να υποδεικνύει για παράδειγμα ότι το κόστος εκκίνησης που συνδέεται με μια νέα μονάδα παραγωγής θα μπορούσε να είναι ένα μακροπρόθεσμο περιουσιακό στοιχείο.


Συγκρίνοντας το διαφορικό κόστος και την απόκλιση των εσόδων μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων δείχνει πού μπορεί η επιχείρηση να αποκομίσει το μεγαλύτερο κέρδος.


Η πανδημία οδηγεί τις επιχειρήσεις σε βαθύτερη μελέτη εσόδων – εξόδων, ακριβώς για να εντοπιστούν οι ευκαιρίες δημιουργίας κέρδους σε ευρύτερη κλίμακα. Η οικονομία αλλάζει και ενώ παλαιότερα γινόταν λόγος για παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της αγοράς, αυτή τη φορά επέρχεται η εδραίωση της και δια μέσω της νέας λογιστικής προσέγγισης που τείνει να κυριαρχήσει.

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page