top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Επιχειρήσεις και Επενδύσεις


Η επενδυτική επιλογή σήμερα αποτελεί το πρωταρχικό στόχο των επιχειρήσεων ώστε αυτές να ανταπεξέλθουν στις νέες τάσεις της Οικονομίας διεθνώς.


Η επενδυτική επιλογή από μόνη της φέρει χαρακτηριστικά τα οποία έχουν σχέση με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας που συμβαδίζει με τα οικονομικά πλάνα της.


Το μακροπρόθεσμο οικονομικό πλάνο το οποίο η επιχείρηση δημιουργεί αρχικά το χτίζει βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία 5ετίας, είναι εκείνο το οποίο παρουσιάζει τις πηγές των απαιτούμενων κεφαλαίων και το που αυτά θα επενδυθούν.


Οι οικονομικοί δείκτες που υπολογίζονται κατευθύνουν την εταιρεία να διαμορφώσει τους στόχους της προσεκτικά και φυσικά εάν μπορεί η κάθε επένδυση στην οποία θα προχωρήσει, αυτή να έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομική απόδοση της εταιρείας.


Θα πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, πως για την επιλογή της κάθε επένδυσης έχουμε αρχικά δυο αποτελέσματα στα οποία βασιζόμαστε. Το ένα είναι το Οικονομικό – πραγματικό και το άλλο είναι το Λογιστικό – Φορολογικό.


Οι εταιρίες αρχικά στις επενδύσεις εξετάζουν το Οικονομικό και εδώ ακριβώς συμβάλει και ο Οικονομικός σύμβουλος και η καθοδήγησή του.


Η κάθε επένδυση όμως οφείλει να έχει την αναμενόμενη απόδοση αφού ληφθούν προσεκτικά υπόψη οι κίνδυνοι και εδώ ακριβώς συμβάλει η κατάρτιση ανάλυσης PEST & SWOT. Η πραγματική απόδοση της επένδυσης είναι πραγματική εφόσον αφαιρέσουμε από αυτή το επενδυτικό κόστος το οποίο είναι το κόστος διαχείρισης, λειτουργίας, εξόδων κτλ.


Με βάση λοιπόν την πραγματική απόδοση της επένδυσης η επιχείρηση καθορίζει ζητήματα ρευστότητας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με βάση λοιπόν το αποτέλεσμα της κάθε επένδυσης υπολογίζονται οι δείκτες ρευστότητας και κερδοφορίας, οι οποίοι δείχνουν πλέον την απόδοση της επένδυσης στην κερδοφορία.


Παρόλα αυτά, η εκτίμηση κινδύνου και η μελέτη των φάσεων της αγοράς είναι και οι δύο σημαντικοί παράγοντες ώστε σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις. Οι φάσεις της αγοράς χαρακτηρίζονται από ανόδους και καθόδους και η εξέτασή τους οφείλει να είναι τέτοια ώστε η κάθε επιχείρηση να είναι προετοιμασμένη και αυτό να μην τις εμποδίζει από την επενδυτική τους πορεία.


Γιώργος Εγγλεζάκης

CEO Plan of Business



4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page