top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ενδυνάμωση στην εκκίνηση καριέρας


Η εκκίνηση κάθε καριέρας είναι μια περίοδος δημιουργικότητας, παραγωγικότητας αλλά και έντονης ανησυχίας για τις επιδόσεις και το μέλλον. Είναι επίσης μια περίοδος που κάθε στέλεχος οφείλει στον εαυτό του την απόλυτη παροχή στήριξης, ενδυνάμωσης και κυρίως υπομονής. Σαφώς, η υπομονή είναι αξία αυτόβουλη αλλά η ενδυνάμωση και η στήριξη είναι συνθήκες κυρίως εξωγενείς.


Τι είναι ενδυνάμωση;

Η ενδυνάμωση είναι η πρακτική της ανταλλαγής ευθύνης, πληροφοριών και ανταμοιβών με άλλους. Η ενδυνάμωση πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να λαμβάνουν αποφάσεις και να επιλύουν προβλήματα.

Η ιδέα της ενδυνάμωσης είναι ότι η παροχή άλλων δεξιοτήτων, πόρων, ευκαιριών και ευθυνών θα προωθήσει την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας και θα αυξήσει την ικανοποίηση στο χώρο εργασίας. Ενδυνάμωση σημαίνει έλεγχος του δικού μας εργασιακού περιβάλλοντος και χρήση των δεξιοτήτων και ταλέντων μας με τρόπο που ωφελεί εμάς και την επιχείρηση που εργαζόμαστε, οδηγώντας σε περισσότερη παραγωγικότητα και καλύτερα αποτελέσματα.

Η ενδυνάμωση μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως προσωπική φιλοσοφία και στρατηγική ανάπτυξης καριέρας. Οι εργαζόμενοι που λειτουργούν στο πλαίσιο μιας εταιρείας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα τους και να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες. Γίνονται πιο υπεύθυνοι και υπόλογοι ως αποτέλεσμα της αυτοδιάθεσης και της ενδυνάμωσης.


Πώς επιτυγχάνουμε την ενδυνάμωση στην εργασία;

Η εστίαση στη δική μας ενδυνάμωση στην εκκίνηση της καριέρας μας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες και μακροπρόθεσμη επιτυχία στην καριέρα μας. Το σημείο έναρξης μιας καριέρας είναι από τα πλέον σημαντικά ‘’σκαλοπάτια’’, που μπορεί να μας δώσει το δυναμικό έναυσμα ή να μας γεμίσει με αμφιβολίες και ανασφάλειες.

Πώς το κάνουμε όμως σωστά;


Γράψτε τη δουλειά των ονείρων σας. Κάντε μια μεγάλη λίστα. Συμπεριλάβετε ό,τι είναι πιθανό και απίθανο, περιττό και απαραίτητο. Αφήστε τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν και μη σκεφτείτε πολύ. Σκεφτείτε πώς θα σας άρεσε πολύ να γράψετε αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες - πώς μοιάζει η δουλειά, πώς αισθάνεται, τι έχετε και πώς είναι η ζωή σας. Αφήστε στην άκρη στη λίστα σας για μερικές εβδομάδες και, στη συνέχεια, επιστρέψτε σε αυτήν και κατά καιρούς κάντε τροποποιήσεις. Μην ξεχάσετε τη λίστα σας και χρησιμοποιήστε την ως το σημείο αναφοράς σας για την όποια μελλοντική σας απασχόληση.


Φροντίστε τον εαυτό σας, ξεκινώντας με τη διαχείριση του μυαλού σας και τη φροντίδα της ψυχής σας. Αυτό θα σας δώσει ενέργεια και focus για να χτίσετε την επαγγελματική ζωή που θέλετε. Ακούστε Podcasts ή δείτε βίντεο από επαγγελματίες που σας εμπνέουν. Βρείτε το χόμπι που σας γεμίζει και σας χαλαρώνει. Διαβάστε το βιβλίο που αγαπάτε χωρίς αντιπερισπασμούς. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να έχετε όσο το δυνατόν καθαρότερη και αντικειμενικότερη κρίση. Επίσης, βοηθούν στο να λαμβάνετε πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα ως προς τις επιλογές και τις κινήσεις σας. (https://thriveglobal.com/stories/how-to-empower-yourself-to-get-the-career-you-want/)


Ενημερώστε το βιογραφικό σας και το προφίλ σας στο LinkedIn. Ζητήστε από φίλους ή έναν σύμβουλο να σας δώσουν τα φώτα τους και, στη συνέχεια, ενσωματώστε τα σχόλιά τους. Οι δυναμικές αλλαγές ή εκκινήσεις σταδιοδρομίας συμβαίνουν όταν είμαστε έτοιμοι, είτε αισθανόμαστε ότι είμαστε είτε όχι, και όταν κάτι καλύτερο είναι μπροστά μας. Κάνοντας αυτά τα πράγματα στην αρχή της μετάβασης σταδιοδρομίας σας θα σας βοηθήσουν να πάρετε αυτό που θέλετε - και χρειάζεστε. Θα έχετε την ενέργεια να το κάνετε και να αποκτήσετε μια πλουσιότερη εμπειρία ζωής.


Βρείτε έναν μέντορα. Η συνεργασία με έναν μέντορα μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε και να επιτύχετε προσωπικούς στόχους σταδιοδρομίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ενδυνάμωσης στην εργασία. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε έναν μέντορα που να είναι είτε στον κλάδο σας ή που έχει μια δουλειά που ελπίζετε να κάνετε κάποια στιγμή στην καριέρα σας. Ζητήστε τους ειλικρινή σχόλια σχετικά με τα δυνατά σημεία και τους τομείς σας που χρήζουν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου.


· Δημιουργήστε μια λίστα με τις τρεις μεγαλύτερες ευθύνες που θέλετε στην επόμενη εργασία σας. Εάν κάποιος πρόκειται να σας πληρώσει, τι θέλετε να κάνετε για να λάβετε αυτόν τον μισθό; Τι είδους δουλειά σας αρέσει; Ίσως σας αρέσει η διδασκαλία τεχνικών δεξιοτήτων, η ανάπτυξη στρατηγικών οργανωτικής κατάρτισης και η συνεργασία με ανώτερα στελέχη.

· Δημιουργήστε μια ξεχωριστή «must-have» λίστα, με έξι έως οκτώ κρίσιμα στοιχεία που χρειάζεστε στην καριέρα σας για να αναπτυχθείτε (και όχι μόνο να υπάρχετε ως εργαζόμενος), όπως ένα ποσό μισθού, το να εργάζεστε για μια εταιρεία που θαυμάζετε, το να εργάζεστε για έναν διευθυντή που εκτιμάτε και σας εκτιμά, την ελευθερία, την ασφάλεια, την επαγγελματική ανάπτυξη, τις ευκαιρίες προόδου κ.λπ. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη λίστα σας σε όχι περισσότερα από οκτώ στοιχεία.


Αυτές οι δύο λίστες δημιουργούν το σχέδιο προσωπικής καριέρας σας. Έτσι, όπως τα job descriptions έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις εργασίας, τώρα έχετε και τις δικές σας «απαιτήσεις σταδιοδρομίας». Αυτός θα είναι ο χάρτης πορείας για την ιδανική καριέρα σας. Είναι το όραμα της καριέρας σας σχεδιασμένο με πρόθεση και σκοπό. (https://www.td.org/insights/career-empowerment-how-to-change-advance-or-reinvent-your-training-career)


Οι Rolling Stones, στο τραγούδι τους ‘’You can’t always get what you want’’, έχουν ένα στίχο που λέει ‘’ Δεν μπορείς πάντα να πάρεις ό, τι θέλεις, αλλά αν προσπαθήσεις μερικές φορές, απλά μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι’’. Κάνουν λάθος. Μπορείτε να αποκτήσετε την καριέρα που θέλετε και στη διαδικασία μπορείτε επίσης να πάρετε αυτό που χρειάζεστε. Αλλά ετοιμαστείτε γιατί μια έναρξη καριέρας είναι σχεδόν πάντα μια εμπειρία που θα σας αλλάξει για πάντα.


Όταν ξεκινάτε μια σταδιοδρομία, η αυτοπεποίθηση είτε χτίζεται είτε χάνεται, ή και τα δύο πιθανότατα, στην πορεία. Μπορεί να είναι ένας μοναχικός δρόμος, που συχνά θα σας μπερδεύει. Αυτό που θα διαμορφώσει την εμπειρία σας σε αυτό το ταξίδι (που διαρκεί χρόνια) είναι το πώς το προσεγγίζετε και πώς διαχειρίζεστε την κάθε αλλαγή και κάθε ανάγκη στη διαδικασία. Εάν γίνει σωστά και μεθοδικά, θα βρείτε το πάθος σας και θα το διατηρήσετε ζωντανό και, πιο σημαντικό, η δουλειά θα είναι μια φυσική έκφραση για εσάς.

83 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page