top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

E-Shops-Μύθοι-και-Αλήθειες


Η υγειονομική κρίση λόγω Covid-19 καθώς και οι νέες συνθήκες που επικρατούν στο εμπόριο, ώθησαν πολλούς επιχειρηματίες στην έναρξη και χρήση e-shop. Η έννοια του ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι καινούργια στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας ωστόσο και ειδικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ήταν μια πρωτόγνωρη συνθήκη.


Επίσης, το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για κατασκευή e-shop (ηλεκτρονικού καταστήματος) ανακοινώθηκε επίσημα από την Ελληνική κυβέρνηση και θα διατεθεί ένα ποσό ύψους έως 5.000 ευρώ για την κάθε επιχείρηση και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα καλύπτει στο 100% όλα τα έξοδα για την κατασκευή, υποστήριξη και φιλοξενία ενός νέου e-shop λιανικής, ενώ το κονδύλι που αναμένεται για τον σκοπό αυτό θα ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Με λίγα λόγια, θα επιδοτηθεί η κατασκευή τουλάχιστον 16.000 νέων e-shops σε όλη την Ελλάδα.


To e-shop είναι μονόδρομος για την επιβίωση των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Διατηρώντας ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, η επιχείρηση αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα αφού δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πελάτη στο χώρο και μπορεί να ψωνίσει με ασφάλεια από το σπίτι του.


Πώς μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι πως το e-shop μας λειτουργεί αποτελεσματικά και ποιοι είναι οι μύθοι (και οι αλήθειες) γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο;


Για ποιο λόγο ο καταναλωτής θα μπει στο e-shop και δε θα προτιμήσει το click-away ή την φυσική παρουσία (όταν θα είναι πλέον διαθέσιμη);


Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να κάνουν αγορές μέσω Διαδικτύου για διάφορους λόγους.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

· Εξοικονόμηση χρόνου

· Εύκολη σύγκριση τιμών

· Χωρίς συνωστισμό

· Περισσότερη ποικιλία


Επιπλέον, πολλοί αγοραστές προτιμούν πρώτα να ερευνούν προϊόντα στο διαδίκτυο και να λαμβάνουν μια ιδέα για την τιμή πριν μεταβούν σε ένα φυσικό κατάστημα.


Εάν προσφέρεται γρήγορη και δωρεάν αποστολή, πολλοί αγοραστές προτιμούν να αγοράζουν διαδικτυακά από το να πηγαίνουν στο κατάστημα για αντικείμενα που δε χρειάζεται να τα δουν δια ζώσης.


Ωστόσο, οι αγοραστές είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε αγορές για αντικείμενα στο διαδίκτυο που απαιτούν περισσότερη έρευνα προσωπικά.


Για παράδειγμα, οι αγοραστές μπορούν να πάνε στο κατάστημα για να δουν παπούτσια, αλλά μπορεί ακόμα να αγοράσουν στο διαδίκτυο αν βρουν καλύτερη προσφορά κατά την περιήγηση τους στο κατάστημα.


Μύθος 1 - Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι εύκολο.

Η είσοδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε την online παρουσία σας. Τα υπόλοιπα είναι απλά και διασκεδαστικά.

Πραγματικότητα - Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι απλώς μια άλλη μορφή επιχείρησης. Το μόνο που είναι διαφορετικό είναι η προσέγγιση και η παράδοση. Το γεγονός ότι είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα e-shop, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να επιδείξετε αμέλεια και αδιαφορία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα προϊόντα που θέλετε να πουλήσετε, να τα τιμολογήσετε, να τακτοποιήσετε το απόθεμα, να αποφασίσετε εάν θα πάτε με μια διαδικτυακή πλατφόρμα ή θα δημιουργήσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα. Η επιτυχία σας θα εξαρτηθεί από το είδος της προσπάθειας που καταβάλλετε για τις διαδικτυακές πωλήσεις. Το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο έχει ένα ξεχωριστό σύνολο προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί σε αυτόν τον ανταγωνιστικό χώρο όπως και οι παράγοντες επιρροής.


Μύθος 2 - Η εμπειρία πώλησης δεν είναι απαραίτητη.

Δε χρειάζεται να ξέρετε τίποτα για τις επιχειρήσεις για να ξεκινήσετε τις πωλήσεις στο διαδίκτυο. Πρέπει μόνο να έχετε ένα προϊόν για πώληση.

Πραγματικότητα - Είναι δυνατό να ξεκινήσετε τις πωλήσεις στο διαδίκτυο χωρίς επιχειρηματικό υπόβαθρο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ολόκληρη τη διαδικασία. Πώς να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, πώς να προωθήσετε το προϊόν σας και να κλείσετε προσφορές. Πρέπει να αντισταθμίσετε την περιορισμένη εμπειρία σας μαθαίνοντας από τους ανταγωνιστές και τους μέντορές σας. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από έναν ειδικό ηλεκτρονικού εμπορίου να σας βοηθήσει. Είτε πρόκειται για πωλήσεις, αποθέματα ή τραπεζικές συναλλαγές, είναι καλύτερα να σας δείξει κάποιος τον τρόπο που γίνονται σωστά παρά να σπάσετε τα μούτρα σας προσπαθώντας. Η βοήθεια που θα λάβετε θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πόρους και να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να αποφύγετε τους κινδύνους.


Μύθος 3 - Το να βρίσκεστε στο διαδίκτυο είναι το μόνο που χρειάζεστε

Το να έχετε διαδικτυακή παρουσία είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε. Μόλις ανεβάσετε το e-shop σας, οι πελάτες θα έρθουν σε εσάς.

Πραγματικότητα - Είναι πολύ δύσκολο να τραβήξετε την προσοχή επάνω σας. Ειδικά αν σκοπεύετε να εγγραφείτε στην κοινότητα ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω διαδικτυακών πλατφορμών αγορών. Το περιεχόμενο που δημιουργείτε μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την εικόνα σας. Αλλά πάνω απ 'όλα, το προϊόν σας θα θέσει τα πρότυπα σας ως διαδικτυακός πωλητής. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους αγοραστές στο διαδίκτυο και να τους πείσετε να αγοράσουν τα προϊόντα σας. (Όπως θα κάνατε σε ένα φυσικό κατάστημα.) Πρέπει να προσελκύσετε τους πελάτες με λέξεις, εικόνες και δημιουργικότητα. Δεν αρκεί να βασίζεστε στη βούληση των πελατών για ψώνια. Πρέπει να τους δείξετε γιατί πρέπει να έρθουν και να σας δώσουν τα χρήματά τους. Οι εκπτώσεις συμβάλλουν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να κάνουν αγορές.

Επίσης, δοκιμάστε να συνδυάσετε προϊόντα. Οι πελάτες αισθάνονται συνήθως ότι οι συνδυαστικές προσφορές τους βοηθούν να εξοικονομούν χρήματα. Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει τις πωλήσεις αλλά και θα εξασφαλίσει τις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις, την επιστροφή δηλαδή του πελάτη στο κατάστημα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσετε τα προϊόντα σας, είναι φθηνότερο και αποτελεσματικό (όταν γίνεται σωστά).


Μύθος 4 - Οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν στην επιτυχία

Πολλοί προσφέρουν απίστευτες τιμές μέσω του Διαδικτύου. Αλλά τι αποκομίζουν από αυτές τις πωλήσεις;

Πραγματικότητα - Όχι πολλά! Η τιμολόγηση είναι σημαντική. Η αλλαγή τιμολόγησης είναι απαραίτητο βήμα στο να παραμείνετε ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι η μοναδική σας έννοια. Εάν συνεχίζετε να μειώνετε την τιμή των αγαθών σας, θα μειώσετε τα κέρδη σας. Οι αγορές άλλωστε ρυθμίζουν τις τιμές σε κάποιο βαθμό. Αν το διαδικτυακό σας πρόγραμμα πωλήσεων βασίζεται εξ ολοκλήρου σε χαμηλές τιμές και εκπτώσεις, δεν θα καταφέρετε να βγάλετε κέρδος αλλά και ούτε να καλύψετε τα κόστη σας. Η καλή εξυπηρέτηση πελατών θα σας κάνει να ξεχωρίσετε. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα των προϊόντων, το customising στα προιόντα και τις υπηρεσίες και τις θετικές κριτικές. Προσπαθήστε να κάνετε τους πελάτες να αισθάνονται ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν. Μην τους αφήσετε να αισθάνονται ότι τα προϊόντα σας δεν θα προσθέσουν ποιότητα στη ζωή τους.


Μύθος 5 - Τα διαδικτυακά προϊόντα είναι όλα τα ίδια

Επειδή σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν περίπου τις ίδιες πλατφόρμες πληρωμών, λογισμικό καλαθιών αγορών και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις στις πλατφόρμες πωλήσεων για την πώληση προϊόντων στο διαδίκτυο, σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα είναι ίδια.

Πραγματικότητα - Η διαφοροποίηση των διαδικτυακών προϊόντων είναι απαραίτητη. Μπορεί να πουλάτε γυναικεία ρούχα. Αλλά το ίδιο κάνουν και άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι επιχειρηματίες. Στα μάτια του πελάτη, μπορεί να μην είστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους. Για να πετύχετε πωλήσεις, πρέπει να ξεχωρίσετε. Γίνετε δημιουργικοί με τις φωτογραφίες των προϊόντων σας και το περιγραφικό περιεχόμενο. Χρησιμοποιήστε τα social media με καινοτόμο και ενδιαφέρων τρόπο. Κοινοποιήστε τα θετικά testimonials πελατών σας. Σκεφτείτε κάτι που δεν το έχει κάνει κανείς.

Κάντε το κάτι παραπάνω. Μπορείτε να καινοτομήσετε στη συσκευασία σας και να την πάτε ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον.

Κοινώς, think outside the box.


Κλείνοντας, τα παρακάτω στοιχεία είναι πυξίδα εξελίξεων και αλλαγών, δείχνοντας μας πως το περιβάλλον αγορών μας άλλαξε και πρέπει να ακολουθήσουμε.


· Σύμφωνα με το Nasdaq.com, το 2040 οι αγορές μας θα γίνονται κατά 95% μέσω διαδικτύου.

· 60% των πιθανών αγοραστών, εγκαταλείπουν τη διαδικασία αγοράς μόλις προσθέσουν τα προιόντα στο ‘’καλάθι΄΄.

· 54% των πελατών ωστόσο θα ολοκληρώσουν την αγορά όταν διαπιστώσουν πως τα προιόντα έχουν πλέον έκπτωση.

· 23% των πελατών δεν θα προχωρήσουν σε αγορές αν χρειάζεται να δημιουργήσουν λογαριασμό στο e-shop.

· 80% των πελατών δεν θα επανέλθουν για αγορά αν η εξυπηρέτηση πελατών δεν ήταν καλή.

· 85% των πελατών θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αγοράς σε μια συσκευή (π.χ. υπολογιστής) και θα την ολοκληρώσουν σε μια άλλη (π.χ. laptop, κινητό τηλέφωνο κλπ. ) (https://www.websitehostingrating.com/ecommerce-statistics-facts/)



111 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page