top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τάσεις και εξελίξεις: Το εξελιγμένο εργασιακό προφίλ του 2019


Είναι πλέον ξεκάθαρα και κοινά αποδεκτό πως οι εργασιακές συνθήκες που ξέραμε μέχρι και πριν πέντε χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά ή έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της λήθης. Η πραγματικότητα των social media, των υπολογιστών και των smartphones, των apps και κυρίως της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οδηγεί σε νέες συνθήκες απασχόλησης, απόδοσης αλλά και αξιολόγησης του εργατικού δυναμικού.


Σύμφωνα και με μελέτη της Ranstad για το 2019, οι τάσεις διαμορφώνονται ως εξής:


1. Συνεχές digital disruption που γίνεται πλέον κανόνας

Όταν αναφερόμαστε στο digital disruption, εννοούμε την αλλαγή που συμβαίνει όταν νέες ψηφιακές τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα επηρεάζουν την αξία των υφιστάμενων αγαθών και υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, δεν μιλάμε για μια καινοτομία που δεν επηρεάζει σημαντικά τις υπάρχουσες αγορές. Στη θεωρία των επιχειρήσεων, μια disruptive καινοτομία είναι μια καινοτομία που δημιουργεί ένα νέο δίκτυο αγορών και αξιών και τελικά διαταράσσει ένα υπάρχον δίκτυο αγοράς και αξίας, εκτοπίζοντας εδραιωμένες επιχειρήσεις, προϊόντα και συμμαχίες.


2. Πού, πότε, πώς και γιατί δουλεύω;

Η επιθυμία της ουσιαστικής και αποδοτικής καριέρας και εργασίας δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται και να αποτελεί κίνητρο. Η αλλαγή έγκειται πλέον στις ευκαιρίες απασχόλησης που μπορούν να αποδώσουν και κάτι παραπάνω πλην των δεδομένων κινήτρων (χρήματα, επαγγελματική καταξίωση κλπ.). Ο απώτερος σκοπός, η ποιότητα εργασίας καθώς και το κοινό καλό είναι πια στόχοι σημαντικοί.


3. Εκπαίδευση

Πολλές φορές έχουμε υπερτονίσει την αξία και την αναλογική αποδοτικότητα της εκπαίδευσης, είτε σε μορφή δια βίου μάθησης, ή σε σεμινάρια και workshops. Η ανάγκη εκπαίδευσης πια γίνεται απαραίτητο στοιχείο διατήρησης ή ενίσχυσης της καριέρας καθώς και εργαλείο περαιτέρω εύρους απασχολησιμότητας.


4. Diversity and inclusion

Είναι δεδομένο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείει κανέναν και κυρίως να αποκλείει τις ικανότητες κανενός με βάση το χρώμα του δέρματος του, την καταγωγή του, το φύλο του ή την ηλικία του. Η αγορά χρειάζεται στελέχη με ικανότητες και αξίες ενώ οι όποιες demographic διαφορές αποτελούν απλά στοιχεία βιογραφικού και όχι στοιχεία επιλογής ή απόρριψης κάποιου.


5. AI (Artificial intelligence) και η σημασία της

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι μια ακόμα καινοτόμα στρατηγική που ίσως επιλέξουμε στην επιχείρηση μας. Είναι πλέον μια δεδομένη κατάσταση που υπαγορεύει τις εξελίξεις, ορίζει τις προσλήψεις και υποχρεώνει τους επιχειρηματίες στο να την υιοθετήσουν. Η αναμονή για το τι μπορεί να αποδώσει η τεχνητή νοημοσύνη έχει λήξει, τώρα ξεκινά η εποχή της καθολικής εφαρμογής.


6. Κουλτούρα επιχείρησης και ευκαιρίες

Οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται πλέον με τις παραπάνω έννοιες ως κύρια στοιχεία επιλογής. Η καθορισμένη και σαφής κουλτούρα της επιχείρησης καθώς και οι ευκαιρίες εξέλιξης των στελεχών (όχι μόνο σε χρηματική ανταμοιβή ή επαγγελματική ανέλιξη) σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, διεύρυνσης δικτύου και soft skills’ enhancement θα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόσληψης.


7. Εξέλιξη αξιολόγησης

Οι εποχές που αξιολογούσαμε μια επιχείρηση μόνο από την ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσέφερε και της τιμής που το προσέφερε έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μαζί τους πέρασαν οι εποχές αξιολόγησης των υπαλλήλων με βάση την απόδοση και μόνο, τα κέρδη και μόνο ή την απλή παρουσία και μόνο. Τα social media έχουν φέρει τη ριζική αλλαγή στην κρίση των υπηρεσιών/προϊόντων αλλά και σε όσους τα παρέχουν. Έννοιες όπως το after sale service, το engagement αλλά και η επιστροφή αγοράς (second time purchase) είναι παράγοντες που κρίνουν την επιχείρηση αλλά και το προσωπικό.


Η αγορά δεν σταματά ποτέ να αλλάξει, να διαμορφώνει αλλά και να διαμορφώνεται από τάσεις και βελτιώσεις. Το νόημα βρίσκεται στην διαρκή θετική εξέλιξη αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page