top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Είμαστε αυτό που φαινόμαστε ή φαινόμαστε αυτό που είμαστε


Όποιο εγχειρίδιο σωστής συμπεριφοράς στην διάρκεια συνέντευξης και αν διαβάσουμε, όποιο άρθρο και αν αναζητήσουμε, θα βρούμε άπειρες συμβουλές σχετικά με την εμφάνιση μας, το στήσιμο του σώματος μας, τα χρώματα που πρέπει να αποφύγουμε και χίλιες άλλες τέτοιες νουθεσίες σχετικά με το σημαντικότερο ίσως βήμα στην αναζήτηση εργασίας. Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά και θα περάσουμε σε λεπτομέρειες, που μπορούν να αποτελέσουν deal maker ή breaker για κάθε επαγγελματικό βήμα.


Άλλωστε η διαφορά κρίνεται στις λεπτομέρειες και αυτές θα αναλύσουμε εδώ.


1. Ζώνη.

Φαντάζει λεπτομέρεια από τις απλούστερες και μάλλον πλέον ανούσιες ωστόσο δεν είναι, ειδικά στα μάτια έμπειρων recruiters που ξέρουν να ξεχωρίζουν τον άνθρωπο που είναι μπροστά τους έτοιμος να τα δώσει όλα. Η ζώνη από τους αρχαίους χρόνους όριζε μορφή, σχήμα και αξίωμα σε κάθε άνθρωπο που τη φορούσε, αποτελούσε αντικείμενο προβολής και ήταν το ρούχο/αξεσουάρ που ξεχώριζε άμεσα σε μια φορεσιά. Στη σημερινή εποχή η ζώνη λειτουργεί και πάλι ως όριο και ως σημείο ορισμού της μορφής και της σιλουέτας του ατόμου που έχουμε μπροστά μας. Μια φορεμένη και ορατή ζώνη αυτόματα μας βοηθά να κατανοήσουμε πως ο συνομιλητής μας είναι προσεγμένος εμφανισιακά, γνωρίζει τους κανόνες σωστής ένδυσης και είναι έτοιμος να διεκδικήσει αξίωμα.


2. Δομή ρούχων

Και πάλι κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, θα προσέξουμε τις στολές των στρατηγών, πολεμαρχών και αξιωματικών και θα παρατηρήσουμε την αυστηρή, σχεδόν τετράγωνη δομή τους καθώς και τις αυστηρές γραμμές σε αυτές. Το σημερινό κοστούμι είναι η στολή κάθε άνδρα και γυναίκας που μπαίνει στην ‘’μάχη’’ και απαιτεί να κερδίσει, ορίζει σχήμα και δημιουργεί μια εικόνα ανεξίτηλη στον απέναντι. Οι χαλαρές φόρμες καθώς και κάθε τι που στερείται σχήματος στη φάση αναζήτησης εργασίας υποσυνείδητα υποδηλώνει έλλειψη πειθαρχίας και αυτοπεποίθησης, κίνητρα ανίσχυρα ή και ανύπαρκτα καθώς και αδυναμία ένταξης σε αυστηρά και απαιτητικά περιβάλλοντα.


3. Ντύσου για την δουλειά που θέλεις και όχι για την δουλειά που έχεις

Αυτή τη συμβουλή την άκουσα πριν πολλά χρόνια και δεν την ξέχασα ποτέ. Στην αρχή μου φάνηκε πολύ επιφανειακή και ρηχή αλλά τα χρόνια και η εμπειρία απέδειξαν την αξία της. Το ντύσιμο και η εμφάνιση εν γένει δεν είναι θέμα αυταρέσκειας ή ματαιοδοξίας αλλά άλλος ένας κώδικας εξωλεκτικής επικοινωνίας που περνάει τα μηνύματα που επιλέγουμε εμείς. Η εποχή μας είναι η εποχή της εικόνας και της ταχύτητας, και όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά περάσουμε το μήνυμα μας, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα είναι τα συμπεράσματα. Ο κόπος που αφιερώνουμε για να επιλέξουμε ρούχα, να προσέξουμε τα μαλλιά μας και το πρόσωπο μας υποδηλώνει τον αντίστοιχο σεβασμό που δείχνουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας.


4. Πρώτη εντύπωση

Η πρώτη εντύπωση έχει χρονική διάρκεια μόλις 3 δευτερόλεπτα αλλά το impact της (θετικό ή αρνητικό) διαρκεί 6 μήνες. Κατανοούμε πως η πρώτη εντύπωση αδυνατεί να αποτελέσει όχημα απόδειξης της οξυδέρκειας ή των ικανοτήτων μας σε υψηλό ποσοστό (είναι δυνατό αλλά αποτελεί κομμάτι της συνολικής αυτοπεποίθησης που αποπνέει κάποιος) και βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εμφάνιση και στην καταλληλόλητα της ανάλογα με την περίσταση. Και μην ξεχνάμε πως η πρώτη εντύπωση συμβαίνει μόνο μια φορά.


Η εμφάνιση δεν είναι το παν. Είναι όμως ο πρώτος τρόπος που παρουσιαζόμαστε, που προμοτάρουμε τους εαυτούς μας και αν δεν είναι σωστή, είναι ο τρόπος να σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας.

35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page