top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ο νέος Ρόλος του Λογιστή στην Νέα οικονομική συνθήκη


Η οικονομική διαχείριση και παράλληλα η λογιστική παρακολούθηση των πράξεων των επιχειρήσεων αναφέρεται στην λειτουργία παρακολούθησης του εσωτερικού κόστους για κάθε επιχειρηματική διαδικασία που βοηθά κάθε οργανισμό ή επιχείρηση κατά τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την παραγωγή, τη λειτουργία και τις επενδύσεις στην αγορά.


Οι επιχειρήσεις ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού τους, το κόστος των εργασιών τους ώστε στη συνέχεια να κατανέμουν τα κεφάλαια ανάλογα με την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις επενδύσεις. Ο ρόλος του λογιστή είναι, επομένως, πολύ σημαντικός για να έχει μια επιχείρηση ευημερία. Οι αρμοδιότητες του είναι τόσο μεγάλες που ακόμη και ένας μόνο εσφαλμένος υπολογισμός ή μια κακή εκτίμηση κάθε επιχειρηματικού πλάνου μπορεί να βάλει το μέλλον της επιχείρησης σε κίνδυνο.


Ο ρόλος του λογιστή περιλαμβάνει τη συλλογή, την καταγραφή και αναφορά όλων των οικονομικών δεδομένων από διάφορες μονάδες ενός οργανισμού, με σκοπό να την παρατήρηση και ανάλυση του προϋπολογισμό τους ώστε να προταθεί η κατάλληλη πρόταση για χρηματοδότηση και κατανομή των κεφαλαίων. Αυτό περιλαμβάνει την εκτίμηση του κόστους των πρώτων υλών, της εργασίας, κατασκευής, τις πωλήσεις και τη προώθηση της επιχείρησης μέσω διαφημιστικής καμπάνιας και του εσωτερικού κόστους λειτουργίας της εταιρείας. Επίσης συντονίζει όλες τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες για να παρουσιάσουν μια συνολική ανάλυση της λειτουργίας του κεφαλαίου που διατίθεται σε αυτές και επίσης καταγράφει τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων της επιχείρησης και στη συνέχεια αναφέρει όλες τις ανωτέρω πληροφορίες στα ανώτερα στελέχη και το διοικητικό συμβούλιο ή στον ίδιο τον επιχειρηματία.


Ο κύριος ρόλος όμως της λογιστικής διαχείρισης είναι εκείνος του προϋπολογισμού. Για μια μικρή επιχείρηση ο προϋπολογισμός είναι ο οδηγός για όλες τις δαπάνες. Οι ΜΜΕ αποφασίζουν έναν προϋπολογισμό κάθε χρόνο για να παρακολουθούν αλλά και διαμορφώνουν τα έξοδά τους σε κάθε διαδικασία τα οποία είναι οι λειτουργικές δαπάνες και το κόστος παραγωγής. Έτσι, εδώ ένας λογιστής οφείλει να επανεξετάσει τα ιστορικά δεδομένα για να προετοιμάσει μια ακριβή πρόβλεψη των μελλοντικών δαπανών ενός έτους σε συνάρτηση με τις προβλέψεις πωλήσεων.


Ο προϋπολογισμός διασφαλίζει το συντονισμό μεταξύ του επιχειρηματία και ανθρώπινου δυναμικού με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή ο κάθε προϋπολογισμός για το επόμενο έτος. Η έγκαιρη πρόβλεψη είναι αναγκαία με τη λήψη υπόψη των αβεβαιοτήτων της αγοράς. Το σχέδιο κατανομής εσόδων και δαπανών πρέπει να είναι σύμφωνο με τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης και την έκθεση της επιχείρησης στην αγορά και στους κινδύνους αυτής , επομένως η ακρίβεια θεωρείται αναγκαία. Άρα ένας λογιστής που διαχειρίζεται όλες αυτές τις πληροφορίες έχει ως σκοπό και στόχο να λάβει μέρος στη ορθή λήψη αποφάσεων.


Η ανάγκη των επιχειρήσεων σήμερα επιβάλλει την παρουσία ενός λογιστή ως ρόλο πλέον οικονομικού συμβούλου που να γνωρίζει τα πάντα, είτε πρόκειται για την πολιτική κατάσταση που επηρεάζει στην αγορά, τον πληθωρισμό, τα άλλα ανοίγματα στην αγορά, τον ανταγωνισμό, το κόστος της εργασίας, των πρώτων υλών, των εσωτερικών λειτουργιών, το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τμημάτων εντός της εταιρείας, καθώς και η αλληλεπίδρασή της επιχείρησης με το υπόλοιπο του επιχειρηματικού κόσμου.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page