top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η αξιολόγηση των επιχειρηματικών κινδύνων και η θέσπιση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου


Αν και οι εσωτερικοί έλεγχοι είναι πιο συχνοί στο πλαίσιο των μεγάλων επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν ίσως περισσότερο κίνδυνο αν η εταιρεία τους παρουσιάζει μια κακή οικονομική και λογιστική παρακολούθηση. Μια μικρή επιχείρηση μπορεί ωστόσο να μην έχει τους πόρους για να αντεπεξέλθει σε μια απάτη ή κατάχρηση των περιουσιακών στοιχείων της.


Γνωρίζοντας τις διαδικασίες για την εφαρμογή ενός συστήματος χρηστής δημοσιονομικής πρακτικής και λογιστικού ελέγχου, μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο να σταματήσετε αυτά τα προβλήματα προτού να αρχίσουν.


Το πρώτο βήμα για τον επαρκή οικονομικό και λογιστικό έλεγχο είναι η αξιολόγηση του κινδύνου. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας, "Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;" Αυτό είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για να εμπλέκουν και άλλα στελέχη και υπάλληλοι σας οι οποίοι μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με τις διάφορες περιοχές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερος και θα πρέπει να καλύπτει τόσο τα οικονομικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα. Κάθε ένας από αυτούς τους κινδύνους μπορεί να είναι επιζήμιος για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.


Αφού έχετε εντοπίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μικρή επιχείρησή σας, θα πρέπει να κινηθείτε στο σχεδιασμό των ελέγχων. Αν έχετε κινδύνους που δεν έχουν μετριαστεί από τους υπάρχοντες ελέγχους, θα πρέπει να σχεδιάσετε και να εφαρμόσετε νέα στοιχεία ελέγχου με στόχο τον κίνδυνο. Σημαντικό είναι πως θα πρέπει να καθορίσετε τη σχέση κόστους-οφέλους αναφορικά με τους κινδύνους.


Πολλές μικρές επιχειρήσεις κινούνται σωστά στον εντοπισμό των κινδύνων και την εφαρμογή των ελέγχων, αλλά αποτυγχάνουν. Ένα αποτελεσματικό σύστημα χρηματοοικονομικής και λογιστικής ελεγκτικής πρακτικής απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας της αποτελεσματικότητας του εσωτερικού ελέγχου και, στη συνέχεια, την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του συστήματος ελέγχου στους εργαζομένους.


Ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες συχνά πρέπει να έχουν συστήματα εσωτερικού ελέγχου, η απαίτηση αυτή υπάρχει σπάνια για τις μικρότερες εταιρείες. Ως εκ τούτου, η δύναμη του οικονομικού και λογιστικού ελέγχου του συστήματος είναι συνυφασμένη με τον ζήλο που έχει ο ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης για την επιτυχία της.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page